Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διεθνή

Σήμερα η ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα της Βρετανίας για το Brexit

Ενημερώνει το κοινοβούλιο της χώρας για τη νομική γνωμοδότηση.
Διεθνή
Δευ, 03/12/2018 - 09:22
Γράφει το Newsroom

Στο κοινοβούλιο της Βρετανίας θα κάνει σήμερα μία ανακοίνωση ο γενικός εισαγγελέας της χώρας σχετικά με τη νομική γνωμοδότηση που έλαβε η κυβέρνηση για την συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με την ΕΕ για το Brexit.

Την ελπίδα τα μέλη του κοινοβουλίου να ικανοποιηθούν από αυτήν εξέφρασε ο πρόεδρος του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος Μπράντον Λιούις. «Πρόκειται για μία κατάσταση, την οποία δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ κι έτσι θα βρισκόμαστε αύριο σε μία απρόσμενη κατάσταση, όταν ο γενικός εισαγγελέας θα ενημερώνει το κοινοβούλιο. Ελπίζω και πάλι, ότι όταν οι συνάδελφοί μου ακούσουν αυτά που έχει να τους πει ο γενικός εισαγγελέας, θα είναι ικανοποιημένοι γιατί η κυβέρνηση έκανε αυτό το οποίο είχε υποσχεθεί να κάνει» είπε χαρακτηριστικά.

Οι Εργατικοί πάντως σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην Τερέζα Μέι και προτίθενται να ασκήσουν πιέσεις για την έναρξη της διαδικασίας κατάθεσης πρότασης καταφρόνησης της δικαστικής αρχής από την κυβέρνηση, εάν η πρωθυπουργός δεν παρουσιάσει με λεπτομέρειες τη νομική γνωμοδότηση που έχει λάβει για την συμφωνία.

«Σε εννέα ημέρες το κοινοβούλιο πρέπει να λάβει την πιο σημαντική απόφαση που έχει λάβει για μία γενιά ανθρώπων και είναι προφανώς σημαντικό να γνωρίζουμε πλήρως τις νομικές συνέπειες που προκύπτουν από αυτό, που η πρωθυπουργός θέλει να υπογράψουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Κέιρ Στάρνερ στο Sky News.

«Δεν θέλω να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο... αλλά εάν δεν το δημοσιοποιήσουν τη Δευτέρα, τότε θα αρχίσουμε τις διαδικασίες για καταφρόνηση της δικαστικής αρχής. Αυτό θα εξελιχθεί σε μία τροχιά σύγκρουσης, μεταξύ της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα πάντως, Συντηρητικοί και Εργατικοί ετοιμάζονται για το debate μεταξύ Τερέζα Μέι και Τζέρεμι Κόρμπιν στις 9 του μήνα, με θέμα τη συμφωνία για το Brexit. 

Newsroom