Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διεθνή

Σκοπιανός ΥΠΕΞ προς Αθήνα: Αποδεχθείτε ότι είμαστε «Μακεδόνες»

Την ώρα που Ελλάδα και Σκόπια βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη λύση του ζητήματος.
Διεθνή
Τετ, 28/03/2018 - 22:30
Γράφει το Newsroom

Την ώρα που Ελλάδα και Σκόπια βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη λύση του ζητήματος της ονομασίας και όχι μόνο, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ έσπευσε να βάλει νέα εμπόδια.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε «κόκκινες γραμμές» που έχει χώρα του πάνω στο θέμα της ονομασίας εμμένοντας στην «μακεδονική» καταγωγή τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντιμιτρόφ μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Telma και έκανε λόγο για μία συμφωνία με την Ελλάδα - στο πλαίσιο ενός γεωγραφικού προσδιορισμού υπό προϋποθέσεις καθιστώντας, όμως, σαφές ότι: «Ο συμβιβασμός με την Ελλάδα θα πρέπει να στηριχτεί σε δύο βασικούς άξονες. Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα διαφοροποιεί την «Μακεδονία» από την ελληνική Μακεδονία και την αποδοχή από την Ελλάδα ότι είμαστε «Μακεδόνες» που μιλάμε τη «μακεδονική» γλώσσα».

Ο ίδιος επεσήμανε με νόημα πως η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα επιλεγεί, θα πρέπει να είναι «αξιοπρεπής», απαντώντας προφανώς στο ελληνικό αίτημα περί σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό ή τοπικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων και θα παραμείνει αμετάφραστο.

Οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ περί έθνους και γλώσσας, αποτελούν σήμερα πρώτο θέμα στα ΜΜΕ των Σκοπίων, ενόψει και του νέου γύρου συνομιλιών υπό τον Μάθιου Νίμιτς στις 30 Μαρτίου στην Βιέννη.

Newsroom