Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διεθνή

"Στα άκρα" η κόντρα Τραμπ-Γερουσίας για το τείχος με το Μεξικό

Από τις 22 Δεκεμβρίου έχουν κλείσει πολλές υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Διεθνή
Σάβ, 29/12/2018 - 10:18
Γράφει το Newsroom

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα να κλείσει τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό αν οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δεν συναινέσουν σε χρηματοδότηση της κατασκευής ενός τείχους, μια διαφορά που έχει προκαλέσει μερική παράλυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από τις 22 Δεκεμβρίου.

«Θα αναγκαστούμε να κλείσουμε πλήρως το Νότιο Σύνορο αν οι κωλυσιεργούντες Δημοκρατικοί δεν μας δώσουν τα χρήματα για να τελειώσουμε το τείχος και επίσης να αλλάξουμε τους γελοίους νόμους για τη μετανάστευση που έχει φορτωθεί η χώρα μας», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Ο Τραμπ έγραψε στη συνέχεια ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν τόσα χρήματα στο εμπόριο με το Μεξικό βάσει της NAFTA, πάνω από 75 δισεκατομμύρια τον χρόνο (χωρίς να περιλαμβάνονται τα Ναρκοχρήματα που θα ήταν πολλές φορές αυτό το ποσό), ώστε θα εξετάσω το κλείσιμο του Νότιου Συνόρου ως ‘μια επικερδή επιχείρηση’».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος καταγγέλλει συχνά τη Βορειοαμερικανική συμφωνία ελεύθερων ανταλλαγών (NAFTA) που ενώνει τον Καναδά, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες, απαιτώντας από τους γείτονές του να τη διαπραγματευθούν εκ νέου. Μια νέα συμφωνία για την αντικατάστασή της υπογράφηκε στα τέλη Νοεμβρίου.

Συνεχίζοντας μια σειρά τουίτ, ο Τραμπ επανέλαβε πολλές φορές: «Είτε κατασκευάζουμε το τείχος είτε κλείνουμε το Νότιο Σύνορο».

Από τα πυρά Τραμπ δεν διέφυγαν οι φτώχες χώρες της κεντρικής Αμερικής, Ονδούρας, Γουατεμάλα και Σαν Σαλβαδόρ, τις οποίες απείλησε με διακοπή της βοήθειας ο Αμερικανός προέδρος, επειδή από ΄κει ξεκίνησαν τα καραβάνια προσφύγων, που έχουν δημιουργήσει την κρίση στα σύνορα με το Μεξικό.

Μια μέρα νωρίτερα, είχαν ναυαγήσει οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς προκειμένου να τεθεί τέρμα στο κλείσιμο των κυβερνητικών υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μερική παράλυση ομοσπονδιακών υπηρεσιών, η οποία έθεσε εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους σε αναγκαστική αργία, αναμένεται ως εκ τούτου να παραταθεί τουλάχιστον έως την ερχόμενη εβδομάδα.

Newsroom