Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διεθνή

Στο 91,03% το «ναι» στο δημοψήφισμα, αλλά με χαμηλή συμμετοχή

Τα πρώτα αποτελέσματα και η αντίδραση του Ζάεφ.
Διεθνή
Κυρ, 30/09/2018 - 23:05
Γράφει το Newsroom

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 20% των εκλογικών τμημάτων στο δημοψήφισμα των Σκοπίων, υπέρ του ΝΑΙ ψήφισαν το 91,03% και υπέρ του ΟΧΙ το 6%.

Ωστόσο, η προσέλευση στις κάλπες ήταν μάλλον χαμηλή, με αξιωματούχο του κόμματος του Ζάεφ να εκτιμά, μιλώντας στο Reuters, πως είναι απίθανο να ξεπεράσει το 50%.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε μετά την ολοκληρώση του δημοψηφίσματος ότι αναμένει από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, «διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα», είπε ο Ζάεφ.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφισάντων ψήφισε «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο ανέφερε πως πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τελική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Μίτσκοσκι: Ήττα για τη Συμφωνία των Πρεσπών το δημοψήφισμα.  Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης καλεί τον Ζάεφ να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του

Ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε μετά το δημοψήφισμα πως ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας , ανέφερε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του .

Newsroom