Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διεθνή

Συνεργασία μεταξύ οικοσυστημάτων καινοτομίας Θεσσαλονίκης και Βερολίνου

Μόνιμους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των οικοσυστημάτων καινοτομίας.
Διεθνή
Τρί, 08/05/2018 - 14:07
Γράφει το Newsroom

Μόνιμους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των οικοσυστημάτων καινοτομίας της Θεσσαλονίκης και Βερολίνου εγκαθίδρυσε η ελληνική αποστολή, που επισκέφτηκε πρόσφατα τη "republica 18 Berlin", μια από τις σημαντικότερες πολυδιάστατες εκδηλώσεις για την ψηφιακή κουλτούρα, όπου οι συμμετοχές αυτήν τη χρονιά ξεπέρασαν τις 9.000. 

Με την ευκαιρία της διοργάνωσης, ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας και ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), Παντελής Αγγελίδης, παρουσίασαν τις προοπτικές της πόλης ως προορισμού εκπαίδευσης,  καινοτομίας και επενδύσεων στη νέα οικονομία, με μοναδικά χαρακτηριστικά στην Ελλάδα, όπως υψηλή συγκέντρωση επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού, εξωστρεφή επιχειρηματική κοινότητα, δυναμική start-up κοινότητα και καθημερινή ζωή υψηλής ποιότητας.

"Στα αποτελέσματα της επίσκεψης περιλαμβάνονται η πρόκληση ενδιαφέροντος και γνώσης στο Βερολίνο για το οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Θεσσαλονίκης. Αυτό έχει ώς συνέπεια την εγκαθίδρυση μόνιμων διαύλων συνεργασίας των δύο πόλεων και των αντίστοιχων οικοσυστημάτων καινοτομίας, η διοργάνωση της rep:Thessaloniki την άνοιξη του 2019 και η επιδίωξη ένταξης της Θεσσαλονίκης στο δίκτυο Start Alliance" υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΑΖΚ.
Το πρόγραμμα της αποστολής, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Ευτύχιος Σαρτζετάκης, αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Σωτήρης Σιάγας, αντιπρόεδρος της Θερμοκοιτίδας "i4G" και ο Γιώργος Δημητρίου, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της θερμοκοιτίδας "OK!Thess", περιλάμβανε -μεταξύ άλλων- συναντήσεις με εκπροσώπους του DIW Berlin, του μεγαλύτερου Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών στη Γερμανία, το οποίο διαθέτει βαθιά εμπειρία σε θέματα καινοτομικής επιχειρηματικότητας. 

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, όπου συζητήθηκαν θέματα όπως ο τρόπος αξιοποίησης και χρηματοδότησης ζωνών καινοτομίας, οι πολιτικές κινήτρων για τη δημιουργία και ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας και οι πολιτικές ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων και της κουλτούρας επιχειρηματικότητας ψηφιακής καινοτομίας. και οι ενδεχόμενες συνεργασίες του Δικτύου Κέντρων Ψηφιακής Καινοτομίας της Γερμανίας με το υπό ίδρυση Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας Αγροδιατροφής της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης κ.ά.

Στο επιχειρηματικό κέντρο "Berlin Partner for Business and Technology GmbH", o Κρίστιαν Τράιχελ (Christian Treichel), διευθυντής έργου (Project Manager) Κοινοτικών και Διεθνών Υπηρεσιών, εξήγησε πώς λειτουργεί ο Δήμος Βερολίνου για την προσέλκυση στοχευμένων επενδύσεων. Ακόμη, εξήγησε  πώς στηρίζει τη νέα και καινοτομική επιχειρηματικότητα μέσω στρατηγικών συνεργατικών σχηματισμών (clusters). Σημαντική πρόκληση και νέος οραματικός στόχος για τη Θεσσαλονίκη είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΖΚ ΑΕ, να συμμετάσχει στο δίκτυο Start Alliance Berlin. Συμμετέχουν πόλεις με δυναμικά οικοσυστήματα καινοτομίας, όπως το Πεκίνο, το Τελ Αβίβ και το Λονδίνο.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση από τον Χέλγκε Νέουμαν (Helge Neumann) στο  πιο επιτυχημένο Πάρκο Επιστημών και Τεχνολογίας στην Ευρώπη. Αυτό είναι το "Adlershof Teck Park" με 25.000 εργαζομένους, 7.000 φοιτητές, 10 μη πανεπιστημιακά Ινστιτούτα, τη Σχολή Θετικών Επιστημών του φημισμένου Πανεπιστημίου Humboldt και κύκλο εργασιών 540 εκατ. ευρώ.

Φωτογραφία που παραχώρησε η ΑΖΚ ΑΕ

Newsroom