Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διεθνή

Τι θα προτείνει για τους μετανάστες η Ιταλία στο άτυπο συμβ. υπ. Άμυνας της ΕΕ

«Η μπάλα θα βρίσκεται στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» λέει η Ιταλίδα υπουργός.
Διεθνή
Πέμ, 30/08/2018 - 10:18
Γράφει το Newsroom

Με μία εισήγηση για εκ περιτροπής υποδοχή στα λιμάνια διάφορων χωρών των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο προσέρχεται σήμερα στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ιταλία.

«Θα καταθέσω εξ ονόματος της ιταλικής κυβέρνησης την πρόταση να τροποποιηθούν οι κανόνες της αποστολής Σοφία όσον αφορά τα λιμάνια αποβίβασης» έγραψε η Ιταλίδα υπουργός Ελιζαμπέτα Τρέντα στο Facebook.

Προτείνεται ουσιαστικά να επιλέγονται εναλλάξ τα λιμάνια αποβίβασης των μεταναστών ώστε να εξασφαλιστεί, κατά την Τρέντα, «ότι η Ιταλία δεν θα είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά (ότι θα συνδράμουν) και άλλα κράτη μέλη».

Η ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή «Σοφία», που τελεί το τρέχον διάστημα υπό ιταλική διοίκηση, μεταφέρει για την ώρα όλους τους μετανάστες που σώζονται στη θάλασσα σε ιταλικά λιμάνια. «Θεωρούμε αυτόν τον κανόνα απαράδεκτο και θέλουμε να αναθεωρηθεί» τόνισε η Ιταλίδα υπουργός.

«Αύριο (σ.σ. σήμερα), η μπάλα θα βρίσκεται στο γήπεδο της ΕΕ. Αποδεχόμενη αυτή την πρόταση θα έχει την ευκαιρία να δείξει ότι είναι μια αληθινή κοινότητα, αξιών και καλών προθέσεων· απορρίπτοντάς την, θα απαρνηθεί τις ίδιες της τις θεμελιώδεις αξίες» πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο την εφημερίδα La Stampa, η ιταλική πρόταση είναι να γίνεται εναλλαγή μεταξύ των λιμανιών «διαφόρων χωρών της ΕΕ» που βρέχονται από τη Μεσόγειο, δηλαδή «της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Ελλάδας» ως προς την αποβίβαση των μεταναστών που σώζονται στη θάλασσα. «Με τις δύο πρώτες (σ.σ. χώρες) η ιδέα είναι να υπάρχει εκτενέστερη συνεργασία από ό,τι με τις άλλες» δύο, τονίζει η εφημερίδα.

Newsroom