Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διεθνή

Ξεκίνησαν οι ζυμώσεις ενόψει της ιστορικής συνάντησης Τραμπ με Κιμ

Το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας με τη Βόρεια Κορέα βασικό θέμα στο Κογκρέσο.
Διεθνή
Τρί, 05/06/2018 - 12:42
Γράφει το Newsroom

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου. Έτσι, στο Κογκρέσο ήδη ετοιμάζονται για αυτήν την ημέρα, με το θέμα των πυρηνικών του ασιατικού κράτους να είναι ψηλότερα όλων στην ατζέντα.

Ηγετικά στελέχη τόσο των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία αφήνουν να εννοηθεί ότι το Κογκρέσο δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια, παρακολουθώντας απλώς τον πρόεδρο Τραμπ να προετοιμάζεται για την ιστορική διάσκεψη με τον Κιμ.

Σύμφωνα με το «Politico» και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, οι Δημοκρατικοί προσδιόρισαν νωρίς τις κόκκινες γραμμές τους, θέτοντας σκληρές απαιτήσεις απέναντι στην προοπτική επίτευξης μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι άφησαν επίσης, να εννοηθεί ότι επιθυμούν να διερευνήσουν τους όρους υλοποίησης μιας συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης στην Κορεατική Χερσόνησο, κατά την περίπτωση που οι συνομιλίες προχωρήσουν σ’ ένα τέτοιο επίπεδο.

Οι δύο πτέρυγες της Γερουσίας συμφωνούν στην πολιτική τοποθέτησή τους, εκφράζοντας τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους, καθώς ο Τραμπ έρχεται όλο και πιο κοντά στην πραγματοποίηση της διάσκεψης με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό για το Κογκρέσο, τουλάχιστον να εμπλακεί. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα εθνικής ασφάλειας και προφανώς το διακύβευμα είναι σοβαρό σε σχέση με την συζήτηση που θα γίνει. Έτσι, ελπίζω ότι θα μας ενημερώνουν τακτικά για τις εξελίξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής, Τζον Θουν, που έχει την τρίτη θέση στην πυραμίδα της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία και εκλέγεται στη Νότια Ντακότα.

Οι Γερουσιαστές Κόρι Γκάρντνερ (Ρεπουμπλικάνος από το Κολοράντο) και Εντ Μάρκι (Δημοκρατικός από την Μασαχουσέτη, θα ασκήσουν σήμερα μία δικομματική προσέγγιση εποπτείας των εξελίξεων, στη διάρκεια ακρόασης σε υποεπιτροπή της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Κεντρικό ρόλο στη σημερινή συνεδρίαση της αναφερόμενης υποεπιτροπής θα είναι ο Βίκτορ Τσα, που ήταν ένα πρόσωπο επιλογής του προέδρου Τραμπ για να υπηρετήσει ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις κινήσεις του προέδρου Τραμπ αναφορικά με την Βόρεια Κορέα, ενώ αρκετοί παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το ενδεχόμενο επίτευξης του πλαισίου μιας λειτουργικής συμφωνίας, πριν από την πραγματοποίηση της διάσκεψης στις 12 Ιουνίου.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί, λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενδιαφέρονται να κρατήσουν τον Τραμπ σε ένα... αυστηρό πλαίσιο προδιαγραφών και απαιτήσεων γύρω από την κεντρική επιδίωξη της Ουάσινγκτον, σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

Οι φωνές που ακούγονται και από τα δύο κόμματα είναι ενδεικτικές του πολιτικού ρίσκου το οποίο αναλαμβάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ως υποστηρικτές της κυβέρνησης, αλλά και οι Δημοκρατικοί, στο επίπεδο της αντιπολιτευτικής τακτικής. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί με ακρίβεια ο βαθμός κοινοβουλευτικής παρέμβασης που θα έχει το Κογκρέσο, στο όλο ζήτημα μιας συμφωνίας.

Με τον Λευκό Οίκο να παρουσιάζει την διάσκεψη της επόμενης εβδομάδας μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ ως το πρώτο βήμα στην έναρξη μιας διαδικασίας προσέγγισης, οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται αρνητικοί να εμβαθύνουν στο αν θα προχωρήσουν στην άσκηση κοινοβουλευτικής απόρριψης της όποιας συμφωνίας. Ένα πλαίσιο νομοθεσίας του 2015 έδωσε στα μέλη του Κογκρέσου την κοινοβουλευτική δυνατότητα να επεξεργαστούν την συμφωνία που είχε υπογράψει ο πρώην πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με το Ιράν.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί δεν είναι τόσο αρνητικοί ως προς τον εκ των προτέρων προσδιορισμό των προϋποθέσεων μιας συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης με την Βόρεια Κορέα. Από τότε που ο Λευκός Οίκος άρχισε να συζητάει το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ Τραμπ και Κιμ, οι Δημοκρατικοί έχουν προσφέρει ευρεία υποστήριξη στο επίπεδο της διπλωματίας. Από την άλλη μεριά, έχουν καταστήσει σαφές προς τον πρόεδρο ότι οι απαιτήσεις τους θα είναι υψηλές, προκειμένου μία συμφωνία με την Πιονγκγιάνγκ να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Σε μία προσπάθεια διασφάλισης του εποπτικού ρόλου του Κογκρέσου, οι Δημοκρατικοί παροτρύνουν τον Τραμπ να συμπεριλάβει τους κοινοβουλευτικούς σε όλη τη διαδικασία, μέσω της παροχής «συχνών και ουσιαστικών ενημερώσεων». Οι ενημερώσεις αυτές μπορούν να γίνουν στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, αλλά και στην Ομάδα Εργασίας για την Εθνική Ασφάλεια (National Security Working Group). Πρόκειται για ένα δικομματικό φόρουμ που συγκροτήθηκε πριν από 30 χρόνια, εξετάζοντας ζητήματα που σχετίζονται με τον έλεγχο των όπλων, τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας, αλλά κι άλλα ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Από την πλευρά του, ο ίδιος, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι η διάσκεψη που θα γίνει στη Σιγκαπούρη, θα αποτελέσει την αρχή των συζητήσεων για τη Βόρεια Κορέα. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στο αντίκτυπο που θα προκαλέσει στις ΗΠΑ.

Newsroom