Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Υγεία

Ο κορυφαίος χειρουργός στο κρατικο καναλι

Μίλησε για τα θαύματα στην Ιατρική και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Υγεία
Σάβ, 29/09/2018 - 11:29
Γράφει o Κώστας Ντέμος

Ο γιατρός που έφερε την επανάσταση της Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα προσκλήθηκε στην κρατική τηλεόραση και μίλησε για τα τεράστια βήματα της Ιατρικής, αλλά και των αναίμακτων επεμβάσεων στο ανθρώπινο σώμα.

Αδιανότητα τα σημερινά επιτεύγματά του στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών τα τελευταία χρόνια και αμέτρητες οι ζωές που έσωσε. Κυριολεκτικά από την τρύπα μιας βελόνας καταφέρνει και βγάζει τεράστιους όγκους. Παλιά η σε άλλα νοσοκομεία και σήμερα κάνουν τεράστιες τομές και πληγές καταστροφικές για το ανθρώπινο σώμα για το ίδιο πρόβλημα.

Μικρογραφία

Η λαπαροσκοπική χειρουργική δεν έχει σύνορα πια στις παθήσεις και επεμβαίνει παντού στο ανθρώπινο σώμα. Από εξαιρετικά ευαίσθητα θέματα στο κεφάλι, μέχρι εξίσου λεπτά και ευαίσθητα γυναικολογικά.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ

Ο Ντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργόςς και διευθυντής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, είναι ο Έλληνας γιατρός που διακρίθηκε και τιμήθηκε στην Αμερική για την πανεπιστημιακή και ιατρική του προσφορά και αυτός που έφερε την επανάσταση της Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα.

Μικρογραφία

Γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1956 στο παραθαλάσσιο χωριό Αρκάσα της Καρπάθου, η οποία έχει ιδιαίτερα ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Στις αρχές του 1970, οι γονείς και τα πέντε αδέλφια του μετανάστευσαν στην Αμερική, ενώ εκείνος παρέμεινε στην Ελλάδα και μεγάλωσε με τον παππού και τη γιαγιά του. Έπειτα, ταξίδεψε στη Ρόδο, όπου και συνέχισε το σχολείο στο Βενετόκλειο Γυμνάσιο.

Από μικρό παιδί αγαπούσε το διάβασμα και συνήθιζε να χάνεται στις περιπέτειες των ηρώων του διάσημου συγγραφέα Κρόνιν, όπως λέει κι ο ίδιος σε συνέντευξή του. Δύο γιατροί ήταν τα πρότυπά του μεγαλώνοντας και χτίζοντας προσωπικότητα• ο Ρόμπερτ Σάννον, κεντρικό πρόσωπο στα «Άγουρα Χρόνια», και ο Άντριου Μάνσον, ο πρωταγωνιστής στο «Κάστρο». Οι γιατροί και στα δύο βιβλία του Κρόνιν αγωνίζονται με αντίπαλο το κατεστημένο, που φοβάται καθετί νέο αλλά ακόμα και την ιδέα του καινούριου, και αγωνίζονται για να οδηγήσουν τη μοίρα τους και την κοινωνία.

Μικρογραφία

Ο Ντίνος Κωνσταντινίδης δεν απέκτησε την κλίση του στην ιατρική και την κοινωνική προσφορά μόνο από τα λογοτεχνικά πρότυπα γιατρών. Η επιρροή από τη γιαγιά του, την Κοκόνα Παζαρτζή, που ήταν ένα είδος πρακτικής γιατρού του χωριού ήταν καθοριστική για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της ηθικής του. Η Καρπάθια μάζευε βότανα, ετοίμαζε αλοιφές, έφτιαχνε φάρμακα κι ήταν πάντα πρόθυμη και διαθέσιμη να βοηθήσει τον μικρό τόπο. Ο χειρουργός, μάλιστα, διηγείται πως όταν έφταναν Καλύμνιοι ψαράδες στο λιμάνι (το Φοινίκι), την επισκέπτονταν για να βοηθηθούν από τα θεραπευτικά γιατροσόφια της.

Κώστας Ντέμος