Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

RPM

Σε περιδίνηση η Jaguar Land Rover, περικόπτει το 10% των θέσεων εργασίας της

Συνολικά 4500 θέσεις, εξαιτίας της επιβράδυνσης των πωλήσεων σε Κίνα αλλά και λόγω Brexit
RPM
Σάβ, 12/01/2019 - 11:18
Γράφει o Φίλιππος Ντάσκας

Το Brexit, αλλά και ο εντεινόμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας έφερε ήδη τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα για τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η Jaguar Land Rover, ο μεγαλύτερος Βρετανός κατασκευαστής, ανακοίνωσε την περικοπή 4500 θέσεων εργασίας στα εργοστάσιά της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα εργοστάσια του Solihull, του Halewood και του Castle Bromwich θα πληγούν περισσότερο, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποιο οριστικό κλείσιμο μονάδας παραγωγής, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο CEO, Δρ. Ralf Speth.

Οι περικοπές έρχονται στο πλαίσιο ενός γενικού "προγράμματος ανάκαμψης και μεταμόρφωσης", το οποίο αναμένεται να βελτιώσει τις ταμειακές ροές, να περικόψει τις δαπάνες και να επαναφέρει την εταιρεία σε ένα δρόμο μακροπρόθεσμης ανάκαμψης και βελτίωσης της λειτουργικής κερδοφορίας.

Το Brexit βρίσκεται βέβαια στην καρδιά του προβλήματος, καθώς η ανασφάλεια για το τι θα συμβεί μετά τις 29 Μαρτίου βαθαίνει, όπως και οι δασμοί των ΗΠΑ και ο εμπορικός πόλεμός τους με την Κίνα, που είχαν ως αποτέλεσμα μια πτώση 4.6% στις πωλήσεις των δύο μαρκών. Συνολικά οι πωλήσεις έφτασαν τις 592.708 μονάδες, εκ των οποίων οι 411.000 αφορούν στη Land Rover.

Η JLR αναμένει φέτος η κατάσταση να βελτιωθεί με την παρουσίαση νέων μοντέλων, στα οποία περιλαμβάνεται ένα ολοκαίνουριο Land Rover Defender και το νέο Range Rover Evoque, ενώ η εταιρεία επενδύει ήδη στην ηλεκτροκίνηση καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Autocar, ετοιμάζει την ηλεκτρική Jaguar XJ αλλά και το νέο μεγάλο SUV J-Pace. Ταυτόχρονα η επένδυση στην παραγωγή μπαταριών συνεχίζεται και θα ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ το εργοστάσιο στο Wolverhampton θα "μεταμορφωθεί" προκειμένου να εκκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης.

Φίλιππος Ντάσκας