Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αθλητισμός

"Εφυγε" ο ξεχωριστός Παύλος Γιαννακόπουλος!

Μαζί με τον Γκάλη έκαναν το ελληνικό μπάσκετ μπίζνες και επάγγελμα.
Αθλητισμός
Δευ, 11/06/2018 - 13:08
Γράφει o Γιάννης Ντάσκας

Ο Νίκος Γκάλης αποκάλυψε το μπάσκετ στην Ελλάδα...
Το 1987 το  επέβαλε, αφού έδωσε διαβατήριο σε κάθε ...κανονικό (σε ύψος) άνθρωπο στην Ελλάδα μέσω μιας αλάνας της Αθήνας, της Καστοριάς, της Λάρισας κλπ να γίνει μπασκετμπολίστας παγκοσμίου επιπεδου.

Εκείνες τις ημέρες του 1987, στο οποίο η Ελλάδα νίκησε με τον Γκάλη θηρία και έγινε πρώτη στην Ευρώπη, ένας κοντός σε ύψος άνθρωπος ανέβηκε στον προεδρικό θώκο του Παναθηναϊκού και έκανε τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό μπάσκετ τεράστιο σε ύψος σε όλο τον κοσμο. Τόσο όσο δείχνει το φτωχόπαιδο από τις γειτονιές των Σεπολίων που πρωταγωνιστεί στο ΝΒΑ και στο όλσταρ του.

Το φτωχόπαιδο με το μαύρο χρώμα (Γιάννης Αντετοκούνμπο), που είναι πιά η βιτρίνα της Ελλάδας, αν λαμβάνετε υπόψη σας τα διαφημιστικά που πρωτοβλέπουν οι ξένοι ερχόμενοι με την Ετζίαν στην Ελλάδα...
Σε αυτό ο Ατλαντας που σήκωσε στους ώμους του το μπάσκετ με επιχειρηματικές και ανθρώπινες και αθλητικές ενέργειες ήταν ο εκλιπών  στις 10 Ιουνίου 2018 Παύλος Γιαννακόπουλος, πατέρας του σημερινού προέδρου του ΠΑΟ Δημήτρη.
Το  1992 ο ΠΑΟ ήταν μόλις 8ος στο ελληνικό πρωτάθλημα και [ΠΑΟΚ, Αρης σάρωναν]...
Ο Παύλος Γιαννακόπουλος σάρωνε ως φαρμακοβιομήχανος χρήματα.
 

Μικρογραφία

Μας βρήκε μια ημέρα στο γραφείο του τότε Υπουργού Υγείας Γιώργου Σούρλα με τον οποίο είχαμε επίσημη συνεργασία.
"Βρε πατριωτάκι βάλε πλάτη...Θέλω να πάρω μια μικρή αύξηση σε αυτά τα φάρμακα. Κάτι δεκάρες δηλαδή. Ρίξε το βάρος σου στον Υπουργό και εσύ με μιακουβεντούλα."
-Τόσο σημαντικές είναι αυτές οι δεκάρες και το λες σε μένα πρόεδρε;
-Αν τις πάρω την άλλη εβδομάδα σου φέρνω τον Γκάλη στην Αθήνα και στον ΠΑΟ!
Οταν το άκουσε ο Γιώργος Σούρλας έγινε ...τούρμπο.
"Ξέρεις Γιάννη πόσο τεράστιο είναι το ποσό με αυτές τις δεκάρες. Ξέχνα το και ξέχνα και τον Γκάλη."
Δεν πήρε επί Σούρλα εκείνη την αύξηση ο Παύλος, αλλά ο  Γκάλης μετά απο λίγο ήρθε στην Αθήνα και στον ΠΑΟ με ιλιγγιώδες ποσό.

Ο Παύλος έκανε τους υπολογισμούς του, τις ντρίπλες του και το 1996 με αστέρι από το ΝΒΑ (Ουίλκινς) στον ΠΑΟ ο Πάυλος πήρε το πρώτο πρωτάθλημα Ευρώπης για ελληνικό σύλλογο.
Συνολικά πήρε 6 και προσέλκυσε επενδυτή στον Ολυμπιακό, ο οποίος πήρε άλλα 3.
Ο Παύλος δεν βλέπει διθυράμβους-αγιογραφίες που του γράφουν σήμερα και πολλοί με προφανείς υπολογισμούς.
Δεν ήταν άγιος.

Μικρογραφία

Ηταν κορυφαίος επιχειρηματίας και συνέλαβε την ιδέα να κάνει μπίζνες και μέσα από το μπάσκετ, μιμούμενος τις μπίζνες μέσα απο το ποδόσφαιρο.
Δεν ήταν η "Μητέρα Τερέζα" του μπάσκετ. Επανεπένδυε στο μπάσκετ μέρος των τεραστίων  επιχειρηματικών κερδών που του απέφερε η φαρμακοβιομηχανία του βοηθούμενη και από το μπάσκετ, το οποίο ήταν διαβατήριο με επιστροφή στο χώρο της πολιτικής.
Οπως ξέρουμε σήμερα η πολιτική του φαρμάκου εξαρτιόταν κυρίως απο τους πολιτικούς και ο Παύλος αυτό το εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο για τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό μπάσκετ τρόπο.

Ακόμα και στη Δύση οι επιχειρηματίες που εμπλέκονται στον αθλητισμό (ποδόσφαιρο, μπάσκετ) εκμεταλλεύονται την επιρροή που εξασφαλίζουν μέσω του αθλητισμού στην πολιτική.Δείτε κορυφαίους ισπανικούς, ιταλικούς, γερμανικούς ,ολλανδικούς, πορτογαλλικούς, ρωσικούς, αμερικανικούς, κινεζικούς, ιαπωνικούς, βραζιλιάνικους κλπ συλλόγους.

Στην κορυφή φτάνουν εκείνοι που παίρνουν ρίσκα να αλλάξουν το μίγμα προς το θετικότερο με πολλές, πολλές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα.
Στην Ελλάδα και παγκοσμίως πολλοί αναμίχθηκαν σε αυτή την διαδικασία αθλητισμού, επιχειρείν και πολιτικής.
Πολλοί θρυματίστηκαν, λίγοι θα μείνουν στην ιστορία ως πολυ επιτυχημένοι.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος θα μείνει στην ιστορία ως ο κορυφαίος σε αυτό.
Μέχρι σήμερα και μέχρι να τον ξεπεράσει κάποιος άλλος στο (μη ορατό ακόμα...) μέλλον...
Η οικογένειά του τον ευχαριστεί για τα τεράστια κέρδη.
Οι φίλαθλοι για την τεράστια ώθηση, ώστε το μπάσκετ να γίνει και διασκέδαση και χρυσοφόρο επάγγελμα...

Γιάννης Ντάσκας