25 Μαρ 2016
34 οι νεκροί, 136 τραυματίες (οι 10 σοβαρά) στις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το Μετρό (ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Οι Βρυξέλλες μετρούν τις πληγές τους μετά το πολύνεκρο χτύπημα

news Image

Δύο εκρήξεις συντάραξαν το αεροδρόμιο των Βρυξελλών σήμερα, περίπου στις 8 π.μ. τοπική ώρα (9 η ώρα Ελλάδος). Μία ώρα αργότερα, σημειώθηκε νέα έκρηξη στο σταθμό Maalbeek, κοντά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τελευταία Ανανέωση: 22/3/2016 - 15:22

Η βελγική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ύπαρξη νεκρών, ωστόσο δεν επιβεβαιώνει τον αριθμό τους, που σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, υπολογίζονται σε 14 στο αεροδρόμιο (και 81 τραυματίες) και 20 στο σταθμό του Μετρό (και 55 τραυματίες), όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Υγείας της χώρας. Τόσο το αεροδρόμιο Zaventem, όσο και το μετρό των Βρυξελλών έχουν κλείσει και εκκενωθεί, ενώ το Κέντρο Κρίσεων του Βελγίου καλεί μέσω Twitter όλους να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται και να μην κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους.

Η υποδιευθύντρια προσωπικού της Ε.Ε. έδωσε εντολή σε όλους τους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπηρεσιών της να παραμείνουν μέσα, ενώ το βελγικό δίκτυο VTM ανέφερε αρχικά πληροφορίες για 10 νεκρούς στην έκρηξη στο σταθμό Maalbeek του μετρό.

Ο σταθμός Maalbeek εξυπηρετεί τις γραμμές 1 και 5 του Μετρό, ενώ βρίσκεται περίπου 500 μέτρα από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μόλις 350 μέτρα από το κτίριο της Κομισιόν το οποίο εξυπηρετείται από την αμέσως επόμενη στάση, Schuman.

Στο αεροδρόμιο, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ακούστηκαν πυροβολισμοί και κραυγές στα Αραβικά πριν την πρώτη έκρηξη, η οποία έλαβε χώρα στην Αίθουσα Αναχωρήσεων, έξω από το χώρο ελέγχου ασφαλείας των επιβατών, κοντά στο χώρο των check-in.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει πως τα στοιχεία επικοινωνίας για ενημέρωση σχετικά κατάσταση στο Βέλγιο είναι οι τηλεφωνικοί αριθμοί 210-3681730210-3681350 και το e-mail: [email protected].

 

Συνεχίζονται οι εξουδετερώσεις γιλέκων αυτοκτονίας, 34 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί σύμφωνα με την Υπουργό Υγείας του Βελγίου

Η Μάγκι ντε Μπλοκ, Υπουργός Υγείας του Βελγίου, ανακοίνωσε πως ο αριθμός των νεκρών που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής είναι 34, με 136 τραυματίες (εκ των οποίων οι 10 σοβαρά), καθώς επιβεβαιώθηκαν 14 νεκροί στο αεροδρόμιο και 20 νεκροί στο σταθμό Maalbeek.

Στο μεταξύ, πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν με ελεγχόμενες εκρήξεις ένα ακόμα γιλέκο με εκρηκτικά που εικάζεται πως ανήκει σε τρίτο βομβιστή αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο, ενώ αντίστοιχες ελεγχόμενες εκρήξεις εξουδετέρωσαν ύποπτα αντικείμενα στο πανεπιστήμιο Vrije στο κέντρο των Βρυξελλών και σε κεντρικούς σταθμούς Μετρό.

 

Η American Airlines διαψεύδει ότι η έκρηξη έγινε στο δικό της χώρο check-in

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία παγκοσμίως, η American Airlines, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι στόχος ήταν τα γραφεία check-in της στο Αεροδρόμιο Zaventem, λέγοντας πως τα δικά της γκισέ βρίσκονται στη Σειρά 8, ενώ η έκρηξη έγινε σε άλλο σημείο. Η μετοχή της εταιρείας, η οποία αναγκάστηκε να ακυρώσει την προγραμματισμένη πτήση της από τη Φιλαδέλφεια στις Βρυξέλλες, σημείωνε πριν την ανακοίνωση πτώση 2.4%, αλλά έχει στο μεταξύ ανακάμψει.

 

Οι σημαίες μεσίστιες στην Κομισιόν, ο Πύργος του Άιφελ στα χρώματα της βελγικής σημαίας σε ένδειξη σεβασμού 

 

Ευρώπη: Κλείνουν σύνορα, αυξάνουν τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα με το Βέλγιο

Η Γαλλία θα στείλει επιπλέον 1.600 αστυνομικούς για ενίσχυση των δυνάμεών της στα σύνορα με το Βέλγιο - "είναι απαραίτητο να είμαστε σε επιφυλακή", δηλώνει ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ. Ανάλογα μέτρα λαμβάνει και η Μ. Βρετανία, ενισχύοντας την αστυνομική παρουσία στα μεγάλα αεροδρόμιά της, αλλά και η Ολλανδία.

 

STIB: 15 νεκροί, 55 τραυματίες στο σταθμό Maalbeek 

 

Βέλγος Πρωθυπουργός Μισέλ: "Αυτό που φοβόμασταν, συνέβη"

"Αυτό που φοβόμασταν συνέβη", ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη τύπου ο Βέλγος Πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ. "Είναι πολύ νωρίς να επιβεβαιώσουμε τον τελικό αριθμό των απωλειών, αλλά είναι αρκετοί νεκροί και αρκετοί τραυματίες". Επιβεβαίωσε ότι η επίθεση στο αεροδρόμιο πραγματοποιήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας και ζήτησε "ηρεμία και αλληλεγγύη σε αυτή την τραγική στιγμή".


Le Soir: Η Υπηρεσία Συγκοινωνιών των Βρυξελλών (STIB) επιβεβαιώνει 15 νεκρούς και 10 σοβαρά τραυματισμένους στο Μετρό 

 

Η αντίδραση του Πρωθυπουργού του Βελγίου, του Προέδρου ΕΚ, Μάρτιν Σούλτς και του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε στο Twitter "πως παρακολουθούμε την κατάσταση λεπτό προς λεπτό. Η απόλυτη προτεραιότητα είναι τα θύματα και οι άνθρωποι στο αεροδρόμιο", ενώ απηύθηνε έκκληση να αποτραπούν οι μετακινήσεις και να μείνουν όλοι εκεί που βρίσκονται.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, δήλωσε στο Twitter πως οι σκέψεις του είναι στις Βρυξέλλες και τους πολίτες της πόλης έπειτα από αυτές τις στυγερές επιθέσεις.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανήρτησε tweet στα ελληνικά και τα αγγλικά, αναφέροντας πως "οι Βρυξέλλες, η πρωτεύουσα της Ένωσής μας, δέχεται επίθεση" και πως "δεσμευόμαστε η δημοκρατία να νικήσει τον τρόμο".

Το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει πως τα στοιχεία επικοινωνίας για ενημέρωση σχετικά κατάσταση στο Βέλγιο είναι οι τηλεφωνικοί αριθμοί 210-3681730, 210-3681350 και το e-mail: [email protected].

Αλέξης Τσίπρας: "Να μη επικρατήσουν στην Ευρώπη ο φόβος, το θρησκευτικό μίσος και ο ρατσισμός"

Μήνυμα στα αγγλικά και τα γαλλικά αναρτήθηκε στο λογαριασμό του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο ο πρωθυπουργός εκφράζει την αλληλεγγύη της χώρας μας στους πολίτες του Βελγίου και της ΕΕ και καλεί να μην επιτρέψουμε στο φόβο, το θρησκευτικό μίσος και το ρατσισμό να επικρατήσουν στην Ευρώπη.

 

Κλειστοί οι σιδηροδρομικοί σταθμοί - κανένα τρένο δεν λειτουργεί / Eurostar: "Μην έρχεστε στο σταθμό Bruxelles-Midi"

Ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός σταθμός της βελγικής πρωτεύουσας, Bruxelles-Midi (Brussels-South) παραμένει κλειστός, ενώ η Eurostar ενημερώνει μέσω Twitter πως όλα τα τρέχοντα δρομολόγια έχουν ακυρωθεί και πως οι επιβάτες θα πρέπει να μην μεταβούν στο σταθμό.

Ταυτόχρονα και όλες οι αναχωρήσεις τρένων προς τις Βρυξέλλες έχουν ακυρωθεί, όπως από το σταθμό Gare du Nord του Παρισιού.

 

Brussels Airlines: όλες οι πτήσεις σήμερα ακυρώνονται - το αεροδρόμιο θα ανοίξει αύριο στις 6 πμ τοπική

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του Βελγίου, Brussels Airlines, ενημερώνει πως το αεροδρόμιο Zaventem θα παραμείνει κλειστό μέχρι αύριο το πρωί στις 6 π.μ., ενώ όσοι ενδιαφέρονται για κάποιον αγαπημένο τους που μπορεί να βρισκόταν στο αεροδρόμιο εκείνη την ώρα, μπορούν να καλούν στο (0032) (0)2/753.73.00.

 

Η ενημέρωση της Aegean Airlines για την πτήση Α3 620

H Aegean Airlines ενημερώνει πως οι πτήσεις με αριθμό Α3 621, Α3 622 και Α3 623 από και προς τις Βρυξέλλες δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα, ενώ ενημερώνει και για την πτήση Α3 620, η οποία βρισκόταν ήδη στον αέρα με προορισμό τη βελγική πρωτεύουσα, πως αυτή έχει προσγειωθεί εδώ και λίγα λεπτά στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ.

 

Από βομβιστές αυτοκτονίας η επίθεση - είχε προειδοποιήσει εχθές ο Υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου

Η βρετανική ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Guardian μεταδίδει πως υπάρχει επιβεβαίωση από τον εισαγγελέα των Βρυξελλών πως οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από βομβιστές αυτοκτονίας. Θα πρέπει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μόλις 4 ημέρες μετά τη σύλληψη του μακελάρη του Παρισιού, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ενώ εχθές το βράδυ η έρευνα των αρχών του Βελγίου ταυτοποίησε έναν από τους συνεργούς του, τον επονομαζόμενο Σουφιάν Καγιάλ ως τον 24χρονο Λαασράουι Νατζίμ, με τον Υπουργό Εσωτερικών της χώρας Γιαν Γιάμπον να προειδοποιεί πως "ξέρουμε ότι όταν σπάμε έναν πυρήνα, μπορεί να ωθήσουμε άλλους σε δράση"

Στα ίχνη εγκληματικής οργάνωσης ο Υπουργός Τσιρώνης
Το 2008 διαπίστωσαν οι επιθεωρητές επικίνδυνα για την υγεία εγκλήματα - Για επτά χρόνια συγκάλυπταν οι κρατικές υπηρεσίες την παράνομη λειτουργία
Στα ίχνη εγκληματικής οργάνωσης ο Υπουργός Τσιρώνης
Το 2008 διαπίστωσαν οι επιθεωρητές επικίνδυνα για την υγεία εγκλήματα - Για επτά χρόνια συγκάλυπταν οι κρατικές υπηρεσίες την παράνομη λειτουργία