«Ανάπτυξη και δουλειές» το σύνθημα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Η διατήρηση ξεπερασμένων αντιλήψεων, συστημικών στρεβλώσεων και η έλλειψη σταθερού χρηματο-οικονομικού περιβάλλοντος έχει σχεδόν εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχουν οι επιχειρήσεις, όχι μόνο για να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης, αλλά και για να διατηρήσουν τις υφιστάμενες. Η Ελλάδα χρειάζεται δουλειές που θα προκύψουν μέσα από ανάπτυξη και επενδύσεις.
Tα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα: “Νέες Πραγματικές Θέσεις Εργασίας: Χτίζοντας την Επιστροφή μας στην Ανάπτυξη”, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον, με χορηγό επικοινωνίας τη Ναυτεμπορική και το naftemporiki.gr.
Το σημαντικότερο θέμα στην ατζέντα του Επιμελητηρίου δεν είναι άλλο από την καταπολέμηση της ανεργίας, ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος. «Το σύνθημα Ανάπτυξη και Δουλειές», πρόσθεσε, «θα χαρακτηρίσει το έργο του Επιμελητηρίου και θα αποτελέσει τον κοινό παρονομαστή όλων των δράσεων μας για τη φετινή χρονιά. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναπτύσσουμε νέες πρωτοβουλίες, ώστε μέσα από τον διάλογο και την συναίνεση να καταλήξουμε σε ρεαλιστικές λύσεις για το καλό της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας». Σημειώνεται ότι η νέα Επιτροπή Απασχόλησης του Επιμελητηρίου έρχεται να εστιάσει με σύγχρονο τρόπο σκέψης στο ζήτημα δημιουργίας πραγματικών, αξιοπρεπών και δημιουργικών θέσεων εργασίας.
Στην τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Λόης Λαμπριανίδης, στο πάνελ «Προτάσεις και Λύσεις», με συντονιστή τον δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήταν σε κρίση πριν την παγκόσμια κρίση 2008-09. «Υπάρχει, -σημείωσε-, κρίση του προτύπου ανάπτυξης της χώρας. Είναι αδύνατο να ανταγωνιστεί χώρες χαμηλού κόστους (race to the bottom), αλλά και χώρες με υψηλή τεχνολογία. Έτσι, υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, υποαπασχόλησης, ετεροαπασχόλησης, κλπ. των εξειδικευμένων ατόμων, ιδίως επιστημόνων οι οποίοι και εγκαταλείπουν τη χώρα (brain drain). O μόνος δρόμος να αλλάξει αυτό είναι να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές που θα βάλουν την Ελλάδα σε άλλη πορεία ανάπτυξης και θα την μετακινήσουν στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας. Αυτό ακριβώς επιχειρεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνοντας έμφαση στην καινοτομία, εξωστρέφεια κλπ. που μεσο-μακροπρόθεσμα, θα βοηθήσουν τη χώρα να βρει έναν πολύ καλύτερο ρόλο στο Διεθνή Καταμερισμό Εργασίας.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Βενετία Κουσία, ξεκαθάρισε πως οι πραγματικές, αξιοπρεπείς, νέες θέσεις εργασίας που θα απελευθερώνουν το δυναμικό και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων και θα αντανακλούν νέες υπερβατικές αντιλήψεις, αποτελούν προϋπόθεση και ταυτόχρονα κινητήριο δύναμη για να ξαναβρούμε το δρόμο της ουσιαστικής, ανταγωνιστικής οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. «Για να πετύχουμε απαιτείται όλοι μας να συνεργαστούμε, να ακούσουμε, να συζητήσουμε και να συνθέσουμε λύσεις ουσίας ικανές να ξεπεράσουν διαχρονικά συστημικά εμπόδια αλλά και να ενισχύσουν τις προοπτικές που κρύβει η χώρα μας. Η εργασία και η καταπολέμηση της ανεργίας μας αφορά όλους ανεξαιρέτως και στόχος της διαφορετικής συζήτησης που διοργανώνουμε είναι να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις ιδέες όλων μας ώστε μαζί να προχωρήσουμε μπροστά», είπε.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε ηλεκτρονική σφυγμομέτρηση της άποψης των παρευρισκομένων με κεντρικά ερωτήματα για τα top επαγγέλματα και την προοπτική τους το 2020, τις δεξιότητες κλπ. Στα brainstorming groups, στα οποία συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες από μεγάλες εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού, πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς, διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις για τις δράσεις των ίδιων των επιχειρήσεων προς τον σκοπό ενίσχυσης της απασχόλησης και τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι ίδιες, τη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας ως προς τα θέματα της απασχόλησης, ώστε να προσελκύσει επενδύσεις, την επανεκπαίδευση των εργοδοτών, τις νέες μορφές εργασίας, αλλά και τα εμπόδια που μπαίνουν στην απασχόληση.
Του Γιάννη Κανουπάκη / naftemporiki.gr