Τρίτη - 23 Ιανουαρίου 2018

Έπεσαν οι υπογραφές στα ΕΛΠΕ για τους υδρογονάνθρακες

Έπεσαν οι υπογραφές στα ΕΛΠΕ για τους υδρογονάνθρακες

Η έναρξη έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σηματοδοτείται με την υπογραφή την Πέμπτη των συμβάσεων μεταξύ του υπουργείου ενέργειας και των ΕΛΠΕ για τις χερσαίες περιοχές Άρτας, Πρέβεζας και βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Ο υπουργός Eνέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε σχετικά ότι «ολοκληρώνεται μια μακρά εργασία που διήρκεσε 2,5 χρόνια εξετάσαμε τις περιβαλλοντικές παραμέτρους κι όλα τα προαπαιτούμενα. Επιδιώκουμε να εκμεταλλευτούμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας με βασική πρόθεση την προστασία του περιβάλλοντος». Ο υπουργός προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσει και η υπογραφή για τις θαλάσσιες περιοχές στο μπλοκ 2 ( ΕΛΠΕ- Total - Edison) και για την περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό.

Αυτή τη στιγμή το θέμα αυτό βρίσκεται στο ελεγκτικό συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και θα ακολουθήσει η υπογραφή μίσθωσης ή επικύρωσης. Με αφορμή την υπογραφή των συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή ξένων εταιρειών όπως είναι η Total και η Edison και σημείωσε ότι «ανοίγει κύκλος συζητήσεων και με άλλες πετρελαϊκές εταιρείες διεθνούς εμβέλειας για αξιοποίηση και άλλων περιοχών εκτός του Ιονίου».

Από πλευράς του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης, ανέφερε ότι θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να καταγράψουμε τον ορυκτό πλούτο με σεβασμό σε νόμους, περιβάλλον και ανθρώπινες σχέσεις. Ευχή είναι να βγάλουμε μια πιο πλούσια χώρα και μια πιο δυνατή εταιρεία». Ο κ. Στεργιούλης σημείωσε ακόμα ότι τον τελευταίο χρόνο γίνεται εντατική προσπάθεια να διαμορφώσει η εταιρεία διεθνείς συμμαχίες για τις οποίες υπάρχουν τρία προαπαιτούμενα:

Η πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων
Η ύπαρξη σταθερότητας στη χώρα
Η οικονομική ισχύ των συμβαλλομένων
«Τα ΕΛΠΕ είναι σε θέση να υποστηρίξουν το μεγαλεπίβολο αυτό έργο που μπορεί να καθορίσει την τύχη των επόμενων γενεών».

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας