Τρίτη - 19 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ηρωικοί εθελοντές προσφέρουν αθέατα ζωή.
Άννα Κασαπογλου, μια εθελόντρια διαφορετική από τους άλλους. Επικεφαλής της ομάδας λογοτεχνίας του ΚΕΘΕΑ Προμηθεας, στις φυλακές Διαβατων. Οικογενειακες σχέσεις, ρατσισμός, σεξ, αγάπη, ειναι θέματα που επεξεργάζεται στην ομάδα της, όλοι άντρες ηλικίας 25-55 ετών. Ζώντας μέσα σε ένα κλίμα καθολικού αρνητισμού και κακής αυτό- εικόνας, η Άννα κρατά με χάρη τον ανακλαστικό καθρέφτη, βλέποντας από μέσα αυτό που δεν είναι ακόμη φανερό στους ίδιους: Έναν όμορφο άνθρωπο.

Πριν μερικά χρόνια στην Ελλάδα, τα συστημικά κανάλια και οι "έμπειροι" δημοσιογράφοι και αναλυτές ζάλιζαν τον ελληνικό λαό με εκτιμήσεις ότι η Τουρκία θα γίνει ο "χωροφύλακας" της περιοχής και θα αναβαθμιστεί με τη στήριξη Αμερικανών, Ρώσων και Ευρωπαίων. Από την άλλη, καλλιεργούσαν την εντύπωση ότι στο μέλλον θα γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυτό που ουσιαστικά επιθυμεί η Γερμανία. Τότε ακριβώς εμείς γράφαμε ότι η Τουρκία και η Γερμανία έχουν μπροστά τους μόνο ένα δρόμο. Να περιορίζεται ο ρόλος τους συνεχώς στην περιοχή και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

“Για να μην είμαστε «έρμαιο» στα χέρια των δανειστών, ένας και μόνο τρόπος υπάρχει: να αναλάβει η Ελλάδα την ευθύνη και την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν. Και όχι να περιμένει τι θα της επιβάλουν οι δανειστές”.

Στη συνέντευξη με τον κ. Πρόδρομο Νικηφορίδη, ενός εκ των δύο συνεργατών του βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Νικηφορίδης / Cuomo, που ανέλαβε το σχεδιασμό της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη, αναδύθηκαν ερωτήματα, όπως εάν θα έπρεπε να υπάρχει χάραξη ελληνικής αρχιτεκτονικής ταυτότητας, εάν η εκπαίδευση στο «ωραίο» είναι αναγκαία και αν η χώρα μας επιβραβεύει την προσπάθεια. Σε μια Ελλάδα που δεν είναι μόνο η Αθήνα, ο κ. Νικηφορίδης απαντά με σεμνότητα και ανθρωποκεντρική ματιά σε όλα, στάζοντας βάλσαμο στις ψυχές όσων «συμπλέουν» μαζί του, αφήνοντας όμως και μια πικρή γεύση όσον αφορά την Δημοτική Αρχή της πόλης του….

Πάντα χαμογελαστή και ευδιάθετη η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, κα Νάντια Γιαννακοπούλου, έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στα ntokoumenta.gr, απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Κώστα Ντέμου.

Η Ραχήλ Μακρή είναι μια γυναίκα πολιτικός η οποία δεν περνάει απαρατήρητη. Γίνεται στόχος γιατί λέει τα πράγματα με το όνομά τους χωρίς να φοβάται. Έφυγε απο τα κόμματα γιατί κατάλαβε ότι οι αρχές που είχαν συμφωνηθεί δεν τηρήθηκαν. Θεωρεί πως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, δηλαδή οι υπάλληλοι των τραπεζιτών και των διεθνών τοκογλύφων εκτελούν πληρωμένα συμβόλαια θανάτου των λαών της Ευρώπης. Επέλεξε να ανακηρύξη τον πολιτικό της φορέα στην Κρήτη στο σπήλαιο του Μελιδονίου, γιατί τα κόκκαλα των 340 ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί μαρτυρούν την αντίσταση κατά των Τούρκων και την άρνηση της παράδοσης.

Οι εθνικές οδοί του θανάτου γίνονται ασφαλείς δρόμοι ως το Πάσχα και την Πρωτομαγιά. Σας είχαμε προαναγγείλει με δηλώσεις που μας είχε κάνει τον περασμένο Γενάρη ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ότι πριν το Πάσχα ένα ονειρο δεκαετιών των Ελλήνων θα γινόταν πραγματικότητα και ένα "νεκροταφείο" θα έπαυε να υπάρχει.

Η νέα γενιά πάντα έχει περισσότερα και λαμπρότερα αστέρια απο την προηγούμενη. Ο Μενέλαος Λουντέμης καθόρισε την πορεία πολλών με το έργο του και ιδιαίτερα με εκείνο το «παιδί που μετράει τ' άστρα». Ο μακαριστός Χριστόδουλος σε ομιλία του λίγο πριν πεθάνει, είχε απευθύνει με συγκλονιστικό τρόπο «συγγνώμη στη νέα γενιά για τον κόσμο που της έχει «ετοιμάσει» η προηγούμενη».

Page 1 of 2

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας