Δευτέρα - 11 Δεκεμβρίου 2017

ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι πρόσφατες πλημμύρες στη Μάνδρα, μέσα σε όλη την τραγικότητα του απίστευτου συμβάντος, έφεραν και πάλι στην επιφάνεια τη σαθρή οργάνωση και την ανυπαρξία υποδομών στην Αττική. Όμως το πρόβλημα φαίνεται να έχει βαθύτερες ρίζες, άλλοτε ντόπιες και άλλοτε παγκόσμιες.

Βλέποντας ιστορίες παιδόφιλων, όπως αυτές αποτυπώνονται σε δημοσιεύματα, πέρα από την προφανή αηδία που μπορεί να νιώσει κανείς στη σκέψη αυτών των ανθρώπων, πάντοτε γεννάται ένα κρίσιμο ερώτημα: πώς μπόρεσαν να δρουν ανενόχλητοι και ακόμα και να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες για να επιδοθούν στο αρρωστημένο “χόμπι” τους. Τώρα, μια είδηση από το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έρχεται να προσφέρει μια πολύτιμη βοήθεια στις διωκτικές αρχές.

Ένα από τα αδιαμφισβήτητα θετικά της εποχής μας είναι πως έχουμε αποκτήσει σημαντικά μεγαλύτερη ευαισθησία προς οτιδήποτε μπορεί να προσβάλλει ή να θίξει έναν συνάνθρωπό μας. Η προσβολή άλλωστε στις περισσότερες περιπτώσεις υποκρύπτει κάποιου είδους κομπλεξισμό από τον άνθρωπο που την εκτοξεύει ή, αν γενικεύσουμε σε επίπεδο κοινωνίας, κάποιο συλλογικό ελάττωμα που λειτουργεί ως ελατήριο για τη στοχοποίηση ή την καταπίεση μιας ομάδας ανθρώπων.

Η Ελλάδα διανύει τον όγδοο χρόνο κρίσης. Οικονομικά και κοινωνικά εξαθλιωμένη, απειλείται ευθέως πλέον από μία τεράστια δημογραφική «βόμβα».

Ίσως είναι κάπως λεόντειες οι συμφωνίες του ελληνικού κράτους μέ την Eldorado Gold γιά τα ορυχεία της Χαλκιδικής...

Ο Νόμος της φύσης παρέχει σε όλους τους ανθρώπους τις ίδιες αξίες και δικαιώματα. Αγαθά που είναι αλληλένδετα και αναπόσπαστα μεταξύ τους. Για τον λόγο αυτόν όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και δεν διαφέρουν μεταξύ τους.

Διαβάζω τις τελευταίες ημέρες πολλά περί σχέσεων Κυβερνήσεως και Δικαστικής Εξουσίας. Ειλικρινά εκπλήσσομαι, διότι τα περισσότερα που ακούονται δεν είναι ούτε αποχρώντως αναγκαία, ούτε στοιχειωδώς σοβαρά.

Η έννοια της κρίσης είναι καθολική και αναφέρεται σε καταστάσεις και γεγονότα που περιέχουν απειλή. Όλοι μας την επικαλούμαστε χωρίς όμως να αντιλαμβανόμαστε το βάθος της τραγικότητας της περιπλοκής μας μέσα σε τόσες αντιφατικές καταστάσεις, τα τρομερά διλήμματα και αδιέξοδα μαζί με τα συνεπακόλουθα αυτών των καταστάσεων. Όπως π.χ. τις δικές μας ευθύνες, ενοχές, ψευδαισθήσεις, στερεότυπες χειρονομίες, αγωνίες και φόβους.

Page 1 of 4

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας