Ηδη δεκάδες νοικοκυριά απολαμβάνουν ταχύτητες που αγγίζουν το 1 Gbps μέσω οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home - FttH) και εκατοντάδες κατοικίες ή επιχειρήσεις, ταχύτητες από 100 έως σχεδόν 300 Mbps αφού στην Καλαμάτα προχώρησε ένα από τα δύο πιλοτικά έργα της εταιρείας τηλεπικοινωνιών στην ανάπτυξη των Δικτύων Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος, ύψους 500.000.000 ευρώ στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, για την επόμενη πενταετία.
Με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο για το vectoring, η Wind διεκδικεί και άλλες περιοχές της χώρας (θα γνωρίζουμε με ασφάλεια μέχρι τις 2 Ιουνίου σε ποιες περιοχές θα επενδύσει), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται επιλεγμένες περιοχές της Αττικής, η Λάρισα (όπου ήδη αναπτύσσει αντίστοιχο δίκτυο), περιοχές της Θεσσαλονίκης και το Ηράκλειο Κρήτης.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Nίκας, στον σύντομο χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση του πιλοτικού έργου της Wind την Παρασκευή, τόνισε πως «η Καλαμάτα είναι μια πόλη που αναπτύσσεται και προοδεύει μέσα στην οικονομική κρίση, κάτι που οφείλεται στην αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων και σε σημαντικά έργα που έχουν γίνει από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Σε αυτά εντάσσεται το πολύ μεγάλο έργο που έγινε από τη Wind, που θα μας προσφέρει δυνατότητες στον επιχειρηματικό τομέα και στον τουρισμό». Οσο για την αναστάτωση στην πόλη από την εγκατάσταση των δικτύων οπτικών ινών και περίπου 120 καμπινών, ο κ. Nίκας υποστήριξε πως «τέτοιας μορφής αναστάτωση είναι καλοδεχούμενη».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής είπε πως πρόκειται για «ένα μεγάλο επενδυτικό έργο, το έργο επενδύσεων στο ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο αλλάζει την πόλη της Καλαμάτας και φιλοδοξούμε πως θα αλλάξει την εικόνα όλης της Ελλάδας. Ξεκίνησε πριν από 12 μήνες και σε συνδυασμό με τις επενδύσεις στο δίκτυο 4G μετασχηματίζει τη Wind και δείχνει πόσο πιστεύουμε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
Ο ίδιος υποστήριξε πως πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για τη χώρα, γιατί κάπως έτσι, από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, θα σηματοδοτηθεί το τέλος της κρίσης. Που δείχνουν εμπιστοσύνη στο μέλλον της οικονομίας, που αλλάζουν τις δομές του παραγωγικού ιστού και έχουν ρόλο καταλύτη στο τελικό οικονομικό αποτύπωμα της χώρας».
Κατά τον κ. Ζαρκαλή «το ερώτημα δεν είναι αν θα τελειώσει η κρίση. Το ερώτημα είναι πώς θα βγούμε από την κρίση, με τι ρυθμούς θα βγούμε και αν οι παθογένειες θα μας επιτρέψουν να ξαναμπούμε στο κλαμπ των ισχυρών ή θα μας καταδικάσουν στο να γίνουμε χώρα δεύτερης ταχύτητας».
Οπως είπε ο επικεφαλής της Wind κινδυνεύουμε να χάσουμε «το τρένο της ψηφιακής επανάστασης, που αλλάζει την πορεία του ανθρώπινου γένους και δυστυχώς η Ελλάδα το παρακολουθεί από μακριά». Στη Wind «πιστεύουμε πως δεν έχει χαθεί το τρένο. Δεν είμαστε πολλά χρόνια μακριά (είμαστε 5-6 χρόνια μακριά) και υπάρχει δυνατότητα να καλύψουμε την απόσταση, αρκεί να πρυτανεύσουν οι υγιείς δυνάμεις και επιτέλους να κάνουμε τα σωστά πράγματα».
Τέσσερις πρωτοβουλίες για την ψηφιακή εποχή
Σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαλή, για να μη χαθεί το τρένο απαιτείται να επικεντρωθούμε σε τέσσερις παράγοντες. O πρώτος είναι η ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, που κατά τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Wind μπορούμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.
Ο δεύτερος είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο, «όπου τα πράγματα είναι γκρι», αλλά «το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πρόοδος. Πολύ καλό ρυθμιστικό πλαίσιο, νόμος που θα διευκολύνει την ανάπτυξη των υποδομών».
Ο τρίτος είναι «το πλαίσιο κοινωνικής υποστήριξης των υποδομών», με τον επικεφαλής της Wind να τονίζει πως «υπάροχυν φωτισμένοι τοπικοί άρχοντες ή τοπικά μικροσυμφέροντα ή φωνακλάδικες μειοψηφίες που αντιτίθενται σε οτιδήποτε αλλάζει τη χώρα, υπάρχει μικρογραφειοκρατία και μικροδιαφθορά».
Ο τέταρτος παράγοντας «είναι να υπάρχουν επενδυτές. Ζούμε σε περιόδους που δεν μπορούμε να περιμένουμε το δημόσιο, γι' αυτό θέλουμε ιδιώτες επενδυτές».
Ο κ. Ζαρκαλής υποστήριξε πως η Wind διανύει «τον δεύτερο χρόνο αύξησης του τζίρου και της κερδοφορίας. Έχουμε λύσει τα θέμα χρηματοοικονομικής φύσης, έχουμε κάνει μεγάλες επενδύσεις μεταμορφώνοντας το δίκτυο τέταρτης γενιάς (4G) στην κινητή, και έχουμε επενδυτικό πλάνο 500.000.000 ευρώ για την πενταετία. Έχουμε ήδη κάνει το πιλοτικό στην πόλη της Καλαμάτας και είμαστε έτοιμοι να ξεδιπλώσουμε το πλάνο και σε άλλες περιοχές. Οχι μόνο έχουμε την οικονομική ευρωστία, έχουμε και μια σπάνια τεχνογνωσία για να κάνουμε τέτοια έργα. Είμαι περήφανος για το επιστημονικό προσωπικό της εταιρείας. Απέδειξαν πως ο Έλληνας μηχανικός δεν έχει να ζηλέψει κάτι από οποιονδήποτε σε ολόκληρο τον κόσμο».
Ο ίδιος κατέληξε πως «χρειαζόμαστε τη στήριξη της πολιτείας για να ξεδιπλώσουμε απρόσκοπτα το έργο, τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Μια μοναδική ευκαιρία είναι το εθνικό ευρυζωνικό πλάνο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στα πλάνα των ιδιωτών επενδυτών και να συνδράμει ώστε να πάμε σε περισσότερες περιοχές με καλύτερες ταχύτητες».
Ο γενικός διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας και Εταιρικών Πελατών της Wind Αντώνης Τζωρτζακάκης είπε πως η εταιρεία ξεκίνησε από την Καλαμάτα τις επενδύσεις στα Δίκτυα Νέας Γενιάς έπειτα από πανελλαδική ανάλυση που πιστοποιούν την εμπορική ελκυστικότητα και τεχνική δυνατότητα της πόλης. Είναι μεγάλη πόλη 70.000 κατοίκων, είναι ένα σύγχρονο αστικό οικονομικό κέντρο, με νεολαία κ.λπ.».
Το δίκτυο που αναπτύχθηκε στην Καλαμάτα, όπως τόνισε, θα παρέχει τη δυνατότητα στους συνδρομητές να συνδεθούν με τρεις εναλλακτικές λύσεις. Είτε μέσω οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (Fiber to the Cabin - FTTC όπως το vectoring ή η τεχνολογία G.Fast που προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες, οι οποίες φτάνουν τα 500 Mbps μέσω του δικτύου χαλκού), είτε μέσω οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο (Fiber to the Building - FttB), είτε μέσω οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FttH).
Για να προχωρήσει η εμπορική διάθεση των νέων προϊόντων εκκρεμούν δύο ρυθμιστικές παρεμβάσεις από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), κατά τον κ. Τζωρτζακάκη: Η επικαιροποίηση υποχρώσεων ΟΤΕ (το λεγόμεο RUO) για τη διευκόλυνση ανάπτυξης υποδομών FTTC και «η εισαγωγή νέου κοινού εικονικού συμμετρικού χονδρικού προϊόντος». Εκτός από την Καλαμάτα η Wind πραγματοποίησε και ένα πιλοτικό έργο σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας, τη Νέα Σμύρνη, ενώ σε μια τρίτη περιοχή το πιλοτικό έργο δεν προχώρησε καθώς επί ένα χρόνο προσπαθούσε να λάβει τις άδειες από τις τοπικές αρχές!