Δευτέρα - 29 Μαΐου 2017
Sunday, 21 May 2017 23:03

Ακόμα και οι Θρύλοι λυγίζουν!

Τελικός EuroLeague 2017 Sinan Erdem Dome (Χωρητικότητα: 16.000)

80 - 64

Τα δεκάλεπτα: 26-18, 39-34, 60-48, 80-64

    20
  • 9
  • 7
  • 2
  • 18
    Ασίστς Μπλοκς Λάθη Κλεψίματα Προσωπικά φάουλ
    18
  • 2
  • 5
  • 7
  • 20
Ακόμα και οι Θρύλοι λυγίζουν!

Στο πρώτο ημίχρονο κατάφερε να αντέξει ο Ολυμπιακός. Στο δεύτερο, ο οδοστρωτήρας Φενέρ και το καμίνι του «Σινάν Ερντέμ» λύγισαν με 80-64 τον Θρύλο και έτσι οι Τούρκοι για σπάνε την παρθενιά τους και θα πάρουν την πρώτη EuroLeague στην ιστορίας τους.

Παναγιώτης Φάκος

Ο Ολυμπιακός ήταν αρκετά κακός απόψε κατάφερε και έμεινε όρθιος για ένα ημίχρονο απέναντι στην Φενέρμπαχτσε, αλλά στο δεύτερο μέρος το σκηνικό άλλαξε. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν την ευστοχία τους και τα αμαρκάριστα σουτ 3 πόντων
και νίκησαν 80-64 και πανηγύρισαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους την κατάκτηση του τροπαίου της EuroLeague.

Η Φενέρ από την αρχή του ματς ήταν αυτή που ήταν σε θέση οδηγού, με τους παίκτες του Σφαιρόπουλου να παλεύουν με τη μαχητικότητά τους να κρατηθούν ζωντανοί στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο ημίχρονο οι παίκτες του Ομπράντοβιτς δεν άφησαν την ευκαιρία των άστοχων σουτ των πρωταθλητών Ελλάδας να πάει χαμένη και με αυτόν τον τρόπο έφτασαν στην επιβλητική νίκη.

Απόψε ο Σφαιρόπουλος επέλεξε στην αρχική 5αδα τον Μπιρτς αντί του Μιλουτίνοφ, μαζί με τους Πρίντεζη, Παπανικολάου, Σπανούλη και Μάντζαρη. Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν αρκέτα μουδιασμένοι στο ματς και παρά το ξέσπασμα του Σπανούλη, ο
Κάλινιτς άρχισε να κάνει πράγματα και θαύματα, στέλνοντας τη Φενέρ στο +8, στα μισά. Στη συνέχεια, ο «Kill Bill» με τον Μπιρτς μείωσαν, αλλά ήταν αρκετό. Η περιφέρεια των Τούρκων δεν σταμάτησε να λειτουργεί καθόλου με αποτέλεσμα να κρατούν σταθερό προβάδισμα και να κλείνουν το πρώτο δεκάλεπτο με +8 με τους Κάλινιτς και Μπογκντάνοβιτς να είναι ασταμάτητοι.

Στη δεύτερη περίοδο ο Σφαιρόπουλος έφερε τον πάγκο στο παρκέ με τον Μιλουτίνοφ να είναι εξαιρετικός και στις δύο πλευρές του παρκέ, οι Γουότερς και Γκριν από την άλλη μπήκαν φορτσαρισμένοι και μάζεψαν την διαφορά και το -9 έγινε -4. Και κάπου εδώ μπαίνει το πρώτο φρένο για τους «ερυθρόλευκους», καθώς άρχισαν τα απανωτά λάθη, με τον Μπογκντάνοβιτς να μιλάει στην μπάλα και η Φενέρ να ξεφεύγει σε διψήφια διαφορά.

Ύστερα από περίπου τρία λεπτά, ο Πρίντεζης επιτέλους έλυσε το πρόβλημα στην επίθεση και αφού έσφιξε περισσότερο η άμυνα, το τρίποντο του Μάντζαρη έκανε το 37-32. Στις τελευταίες δύο επιθέσεις, ο Ντίξον είχε την τύχη με το μέρος του καθώς έβαλε ένα πολύ δύσκολο καλάθι, αλλά ο Μπιρτς με buzzer beater διαμόρφωσε το 39-34 του πρώτου ημιχρόνου, κρατώντας όρθιο τον Ολυμπιακό.

Με τα τεράστια σουτ του Μάντζαρη και κάποιες καλές άμυνες, ο Ολυμπιακός έμεινε κοντά στην Φενέρ στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου. Η Φενέρ αντέδρασε αλλά ο Μιλουτίνοφ μέχρι τα μισά κρατούσε τους «ερυθρόλευκους» μέσα στο παιχνίδι. Από εκείνο το σημείο και μετά πήρε τον Ολυμπιακό η "κάτω βόλτα". Οι Τούρκοι δεν το άφησαν ανεκμετάλλευτο και με την ευστοχία που συνέχιζαν να κρατούν από τη γραμμή αλλά και ένα τρίποντο του Ντατόμε τους έστειλε στο +13 στα τελευταία τρία λεπτά της τρίτης περιόδου.

Πλέον, η Φενέρμπαχτσε είχε τα πάντα με το μέρος της, τρομερή ψυχολογία, τον κόσμο, τα πάντα και αυτό της έδωσε μεγάλη φόρα στο τέταρτο δεκάλεπτο, με τους Ντατόμε και Άντιτς να στέλνουν τη διαφορά στο +18, μέσα σε μόλις δύο λεπτά.

Ακολούθησε ένα 2λεπτο άχαρο και για τις δύο ομάδες, με τον Πρίντεζη να πετυχαίνει το πρώτο καλάθι του Ολυμπιακού στο 34’. Ο Μπογκντάνοβιτς στη συνέχεια όπλισε και έβαλε πρόωρο τέλος στην αναμέτρηση, καθώς με δικό του τρίποντο έστειλε τους Τούρκους στο +19 στα πέντε λεπτά πριν τη λήξη. Από εκεί και έπειτα, οι παίκτες του Ομπράντοβιτς έπαιζαν με τον χρόνο, αλλά ο Ολυμπιακός το είχε παρατήσει και έτσι η διαφορά πήγε ακόμη και στο +20 πριν διαμορφωθεί το τελικό 80-64.

Έπεσε τουλάχιστο με το κεφάλι ψηλά ο Ολυμπιακός, γιατί έφτασε στον τελικό του Final Four με τεράστιο κόπο και ιδρώτα. Του αξίζουν πολλά μπράβο αλλά αυτά έχει το μπάσκετ άνθρωποι είναι όχι ρομπότ. Σίγουρα για παίχτες όπως ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης η μη κατάκτηση του τροπαίου δεν τους λέει κάτι αλλά και μόνο που φιγουράρει το όνομα μιας Ελληνικής ομάδας στο τελικό της EuroLeague με πάρα πολλούς Έλληνες παίχτες λέει πολλά!

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: Ούντο 10 (9 ρ., 5 κοψ.), Μαχμούτογλου, Άντιτς 4 (1), Μπογκντάνοβιτς 17 (3), Σλούκας 3 (1 τρ., 5 ασ.), Νάναλι 2, Βέσελι 8 (8 ρ.), Κάλινιτς 17 (4 τρ., 5 ρ., 5 ασ.), Ντίξον 8 (2), Ντουβερίογλου, Ντατόμε 11 (2)

OLYMPIAKOS BC: Γκριν 7 (1), Μπιρτς 14, Γιανγκ, Τολιόπουλος 3 (1), Σπανούλης 9 (2 τρ., 8 ασ.), Ουότερς 2, Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 10, Πρίντεζης 7 (1), Παπανικολάου 3 (1), Μάντζαρης 9 (3)

Γήπεδο: Sinan Erdem Dome (Χωρητικότητα: 16.000)

Στιγμιότυπα

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας