Δευτέρα - 29 Μαΐου 2017
Sunday, 21 May 2017 23:39

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ "ΖΟΤΣ" ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ "ΖΟΤΣ" ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ!

Πήρε το 1ο με τουρκική ομάδα με Ελληνα στο τιμόνι και ούτε έναν Τούρκο στο παρκέ!!!

Κώστας Ντέμος

Για πρώτη φορά μια τουρκική ομάδα πήρε την Ευρωλίγκα, αλλά θα μπορούσαμε να γράψουμε, έστω με μια τόση δα μικρούλα δόση υπερβολής ότι θριάμβευσε το ελληνικό μπάσκετ!!!

Ο Ολυμπιακός ήταν εκεί με ομάδα στην οποία κυριαρχούν Ελληνες και πήρε τη δεύτερη θέση στον 9ο φαϊναλ φορ της ιστορίας του.
Απέναντι όμως ήταν ο "Ελληνας" Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο προπονητής που όχι μόνο με τον Παναθηναίκό αναδείχθηκε σε κορυφαίο της Ευρώπης όλων των χρόνων, αλλά ανέβασε το ελληνικό μπάσκετ στην κορυφή, δηλώνοντας ότι θεωρεί την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του μετά τα 13 χρόνια στον Παναθηναϊκό.

Ο Ομπράντοβιτς όμως έκανε κάτι μοναδικό και μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Kάτι που δεν θα το γράψει ίσως κανείς από την γνωστή γλοιώδη κάστα στην Ελλάδα, γιατι απλά ο Ομπράντοβιτς την κρατούσε όλα τα χρονια μακριά, πολύ μακριά...

Ο Ομπράντοβιτς πήρε τον τίτλο μέ έναν Ελληνα στο τιμόνι της ομάδας στην συντριπτικά μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, τον Κώστα Σλούκα και μέχρι τα τελευταία 62 δευτερόλεπτα του αγώνα, όταν όλα είχαν κριθεί δεν είχε βάλει στον αγωνιστικό χώρο ούτε ΈΝΑΝ ΤΟΥΡΚΟ παίχτη.

Στο τέλος έβαλε μόνο δυο εκ των οποίων μόνο ο ένας ακούμπησε την μπάλα σε ΜΙΑ ΕΠΑΦΉ στέλνοντάς την έξω...
Πολιτογραφημένος Τούρκος είναι και ένας Ντίξον, οποίος έπαιζε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν τό ίδιο ή και αρκετά παραπάνω από τον Σλούκα.

Στον τελικό όμως ο Ομπράντοβιτς τον έβγαλε νωρίς καθώς τα έκανε θάλασσα και δεν ξανάβγαλε καθόλου τον Ελληνα Κώστα Σλούκα.
Ο Ομπράντοβιτς πήρε το 9ο πρωτάθλημα και έχει όσα και η πρώτη...ομάδα, δηλαδή η Ρεάλ Μαδρίτης. Τα 5 από τα 9 πρωταθλήματα του ο Ομπράντοβιτς τα πήρε με τον Παναθηναϊκό και είναι βέβαιο ότι αν δεν έφευγε θα έπαιρνε κι άλλο με το "Τριφύλλι", το οποίο μετά την αποχώρηση του Ομπράντοβιτς δεν ξαναπήγε φαϊναλ φόρ. Χρήματα ξόδεψε πολλά, αλλά ο Ομπράντοβιτς δεν αντικαθίσταται.

Χαμένος στην φετινή χρονιά είναι ο Β. Σπανούλης, ο αγαπημένος και εξαιρετικά υπερτιμημένος σε αξία, όχι όμως και σε δημόσιες σχέσεις, της "κάστας,

Εξαιρετικός μπασκετμπολίστας, αλλά σε καμία περίπτωση καλύτερος των Αλβέρτη, του Παπαλουκά, Σλούκα, Φώτση. Μακράν μπροστά οι Γκάλης,  Διαμαντίδης.

Πολλοί είπαν ότι το "πήρε" η έδρα. Δηλαδή το γεγονός ότι η Φενέρ έπαιζε στην έδρα της. Το πήρε ο Ομπράντοβιτς.
Και η Κίντερ έπαιζε στην έδρα της με τον Ομπράντοβιτς, ο οποίος είχε "ρόστερ" στο 1/4 της αξίας της. Και τη νίκησε με μαέστρο τον αθόρυβο Διαμαντίδη. Σχεδόν το ίδιο αθόρυβος ήταν ο δεδηλωμένος Ολυμπιακός και πρώην Ολυμπιακός Σλούκας, ο οποίος έφυγε απο τον Ολυμπιακό αμφισβητώντας την κυριαρχία του Σπανούλη.

Πέραν αυτών η πεντάδα της Φενέρ στα 39 από τα 40 λεπτά δεν καταλαβαινε και πολλά από την εξέδρα, η οποία είχε ένταση, αλλά καμία σχέση με ΟΑΚΑ και Ειρήνης και Φιλίας...Οι ξένοι παίκτες και ο Κώστας Σλούκας προφανώς άκουγαν μόνο Ομπράντοβιτς και καθόλου εξέδρα.

Ο μεγαλύτερος προπονητής όλων των εποχών διαδέχθηκε στο θρόνο τον Ελληνα κουμπάρο του Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος είχε πάρει πέρυσι το πρωτάθλημα νικώντας με την ρωσική ΤΣΣΚΑ τον Ομπράντοβιτς και τη Φενέρ...

Τα τελευταία χρόνια με την αποχώρηση του διδύμου Ομπράντοβιτς-Ιτούδη και την πτώση του Παναθηναϊκού η περηφάνεια του ελληνικού μπάσκετ είναι ότι ο Ολυμπιακός όχι μόνο είναι στην κορυφή, αλλά και με νεαρούς Ελληνες, οι οποίοι καμία σχέση δεν έχουν με τα ακριβά συμβόλαια των ξένων, εξαιρουμένων των Σπανούλη-Πρίντεζη-Παπανικολάου.

Συμπεριλαμβανομένου του Ομπράντοβιτς σε αυτό το φάϊναλ φόρ ήταν 3 από τους 4 προπονητές απο το ελληνικό μπάσκετ!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ολυμπιακός θα είχε πολύ καλύτερη τύχη αν δεν είχε απέναντι του τον Ομπράντοβιτς, ο οποίος εκτός των άλλων είναι ο μόνος προπονητής που καταφέρνει να σβήνει όλα τα ατού των αντιπάλων και όχι ένα-δυο απο αυτά.

Ο προπονητής της Φενέρ εξαφάνισε κάθε ατού του Ολυμπιακού και τον κέρδισε 3-0 και στον τελικό με τα γνωστά μαγικά τρυκ που κάνει εξαφάνισε ταυτόχρονα Σπανούλη-Πρίντεζη-Πανανικολάου-Μάντζαρη.

Ο Ολυμπιακός δεν είχε τους Λοτζέσκι και Χάκετ, αλλά αυτούς δεν τους είχε στα κρίσιμα παιχνίδια, όπου αναδείχθηκαν σε μορφές ο μικρούλης Αγραβάνης, ο Παπαπέτρου, ο Μάντζαρης.

Συμπέρασμα:
Το ελληνικό μπάσκετ παραμένει στην κορυφή χάρη στον Ομπράντοβιτς και σε όσους δίδαξε στα 13 του χρόνια στην Αθήνα.
Παραμένει και τα τελευταία χρόνια χάρη στον πατέρα Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για την αγορά του Ολυμπιακού και για επενδύσεις στην ομάδα, η οποία αντικατέστησε επάξια τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ευρώπης.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας