Ο Αμερικανός πρόεδρος με ανακοίνωσή του την Πέμπτη, τόνισε ότι η απόφαση του έχει άμεση ισχύ και ότι η Ουάσινγκτον δεν θα συνεισφέρει άλλα κονδύλια στο Ταμείο για το Πράσινο Κλίμα. Είπε επίσης ότι η απόφαση του αυτή δεν σχετίζεται με την ανάγκη προστασίας του κλίματος, αλλά με το γεγονός ότι η Συμφωνία του Παρισιού πλήττει κυρίως τις ΗΠΑ και λιγότερο άλλες χώρες. Οι ΗΠΑ πλήττονται δυσανάλογα, ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «άδικη» συμφωνία.
Μεταξύ των οικονομικών τομέων που «θίγονται» από τη συμφωνία ανέφερε την τσιμεντοβιομηχανία, τον άνθρακα, τον χάλυβα, το χαρτί, με συνολικές απώλειες σε θέσεις εργασίας της τάξης των τριών εκατομμυρίων. Επίσης, υποστήριξε ότι με την παρούσα συμφωνία όσοι μολύνουν θα συνεχίσουν να μολύνουν, όπως η Κίνα και η Ινδία που έως το 2030 θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Μακρόν: Λάθος για το μέλλον της Γης.
Απογοητευμένη η Μέι.
Ομπάμα: Εντάσσει την χώρα σε μια μικρή χούφτα κρατών που απορρίπτουν το μέλλον.
Γιούνκερ: Μοιραίο λάθος
Ο Τραμπ μετά τις πρώτες αντιδράσεις εξήγησε προσωπικά την απόφασή του σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τέσσερις ηγέτες, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος.
Ο Τραμπ «διαβεβαίωσε επίσης τους ηγέτες ότι η Αμερική παραμένει δεσμευμένη στην υπερατλαντική συμμαχία και στις εντατικές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.
Σε κοινή δήλωσή τους νωρίτερα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη» και τόνισαν ότι «η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση». Στη δήλωσή τους, ο Μακρόν, η Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι κάλεσαν όλους τους συμμάχους τους για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να πετύχουν τους στόχους που θέτει η συνθήκη.
Ο Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα στα γαλλικά και αγγλικά, είπε ότι ο Τραμπ είχε «διαπράξει ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας». «Σας διαβεβαιώνω απόψε ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε μία λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία. Αυτό αποκλείεται», είπε ο Μακρόν, ο οποίος κέρδισε την γαλλική προεδρία στις αρχές Μαΐου.
«Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα - δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)», είπε.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι από την πλευρά της είπε στον Τραμπ ότι «απογοητεύθηκε» από την απόφασή του, μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο χθες. «Η πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στη Συμφωνία του Παρισιού, όπως εξήγησε πρόσφατα στη συνάντηση της Ομάδας των Επτά (G7)», έγραφε η δήλωση της κυβέρνησης.
Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση του Τραμπ απορρίπτει το μέλλον με την απόφασή της. «Ακόμη με την απουσία της αμερικανικής ηγεσίας, ακόμη και όταν αυτή η κυβέρνηση εντάσσει την χώρα σε μια μικρή χούφτα κρατών που απορρίπτουν το μέλλον, είμαι βέβαιος οι αμερικανικές πολιτείες, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις μας θα εντείνουν τις προσπάθειες τους και θα κάνουν περισσότερα για να ηγηθούν της πορείας και να βοηθήσουν στην προστασία του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενεές», ανέφερε ο Ομπάμα σε γραπτή ανακοίνωσή του μετά την ανακοίνωση της απόφασης από τον πρόεδρο Τραμπ.
Ο Καναδάς είναι «βαθιά απογοητευμένος» από την απόφαση του αμερικανού προέδρου, θα συνεχίσει ωστόσο να επιδιώκει την υιοθέτηση μέτρων καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είπε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Κάθριν Μακ Κένα. «Ο Καναδάς είναι βαθιά απογοητευμένος από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί καλή συμφωνία για τον Καναδά και καλή συμφωνία για τον κόσμο», είπε η υπουργός σε δημοσιογράφους, «Καμία χώρα δεν μπορεί να σταματήσει τη δράση για την κλιματική αλλαγή», συμπλήρωσε.
«Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «μοιραίο λάθος» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Δηκτικό ήταν το σχόλιο του Μάρτιν Σουλτς, που είπε: «Μπορείτε να αποχωρήσετε από την συμφωνία για το κλίμα, αλλά όχι από την αλλαγή του κλίματος κ. Τραμπ. Η πραγματικότητα δεν είναι ένας ακόμη εκπρόσωπός σας για να πετάξετε».
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για μια βάρβαρη πράξη. «Καταδικάζω αυτή την βάρβαρη πράξη κατά της συμφωνίας του Παρισιού», έγραψε και πρόσθεσε πως «η συμφωνία προστατεύει τον πλανήτη μας. Η Ενωμένη Ευρώπη μαζί με τον Γιούνκερ και τον Τουσκ θα αντιδράσουν για να διασφαλίσουν την οικονομία και το μέλλον των παιδιών μας».
Ο υπουργός Ενέργειας της Φινλανδίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γι’ αυτή την απόφαση, τονίζοντας πως η Φινλανδία και οι υπόλοιπες χώρες θα συνεχίσουν.
Για «ένα λάθος με δραματικές συνέπειες», έκανε λόγο η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.
Αντιδράσεις υπήρξαν και εκ των έσω με τον Δήμαρχο του Πίτσμπουργκ, Μπιλ Πετούντο να διαβεβαιώνει μέσω Twitter ότι θα ακολουθήσει τις κατευθυντήριες γραμμές του Παρισιού παρά την απόφαση Τραμπ.
Ανάλογη και η στάση του Κυβερνήτη της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν, ο οποίος στέλνει μήνυμα στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η πολιτεία του είναι έτοιμη για μάχη.
Αποχώρησε από σύμβουλος του Τραμπ ο μεγιστάνας Ελον Μασκ
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ που μέχρι πρότινος άνηκε στο επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, τήρησε την προ ημερών υπόσχεσή του και αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο.
Ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στο συμβούλιο του Αμερικανού Προέδρου, στην περίπτωση που ο Τραμπ αποφασίσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη του Παρισιού.
Στο tweet ο Μασκ έγραψε «Αποχωρώ από τα προεδρικά συμβούλια. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα. Η αποχώρηση από το Παρίσι δεν είναι καλή για την Αμερική ή τον υπόλοιπο κόσμο».
Και η Goldman Sachs επέκρινε τον Τραμπ
Ο διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς τράπεζας επενδύσεων Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάνκφεϊν, επέκρινε την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, στο πρώτο μήνυμά του στην κοινωνική πλατφόρμα Twitter από τότε που άνοιξε λογαριασμό εκεί. «Η σημερινή απόφαση αποτελεί πλήγμα για το περιβάλλον και για την ηγετική θέση των ΗΠΑ στον κόσμο», είπε ο Μπλάνκφεϊν, με την ετικέτα "ParisAgreement" (Συμφωνία Παρισιού). Ο εκπρόσωπος της Γκόλντμαν Σακς, Μάικλ Ντουβάλι, επιβεβαίωσε ότι ο λογαριασμός ανήκει στον Μπλάνκφεϊν.
Ο πρώην υποδιευθυντής της τράπεζας επενδύσεων Γκάρι Κον, κύριος οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριζε επίσης την παραμονή της χώρας στη συμφωνία, μαζί με την κόρη του Τραμπ Ιβάνκα και τον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι.
Greenpeace: Θα στοιχίσει στις ΗΠΑ την ηγετική της θέση
Η γενική διευθύντρια της Διεθνούς Greenpeace, Τζένιφερ Μόργκαν δήλωσε για το ζήτημα πως «θα στοιχίσει στις ΗΠΑ την ηγετική της θέση καθώς και σημαντικά οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».
«Η απόσυρση από την Συμφωνία του Παρισιού θα καταντήσει τις ΗΠΑ από παγκόσμιο κλιματικό ηγέτη σε κομπάρσο των διεθνών εξελίξεων. Πρόκειται για μία ηθικά χρεοκοπημένη απόφαση που ο κ. Τραμπ στο μέλλον θα μετανιώσει πικρά. Η παγκόσμια κλιματική δράση δεν είναι απλώς ένα νομικό ή πολιτικό ζήτημα προς συζήτηση, αλλά μία αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση για την προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη», πρόσθεσε.
Η κ. Μόργκαν επεσήμανε ότι ο κ. Τραμπ «παραδίδει την αμερικανική κυριαρχία στους πραγματικούς παγκόσμιους ηγέτες, που εκμεταλλεύονται το διεθνές μομέντουμ προκειμένου να προστατέψουν το κλίμα και τις χώρες τους μέσω της μεταστροφής τους σε οικονομίες που τροφοδοτούνται με καθαρή και ανεξάντλητη ενέργεια. Γινόμαστε μάρτυρες μίας κατακλυσμιαίας αλλαγής στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων, καθώς η Ευρώπη, η Κίνα και άλλες χώρες αναλαμβάνουν τα ηνία της νέας εποχής».
Η κ. Μόργκαν τόνισε πως από τις περίπου 200 χώρες που συμφώνησαν στην ανάγκη λήψης κλιματικής δράσης, μόλις μία αποφάσισε να αποχωρήσει.
«Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι ο κ. Τραμπ. Πρόκειται για μία κοσμοϊστορική αλλαγή φρουράς σε παγκόσμιο επίπεδο: καθώς η Αμερική επισήμως επιλέγει το παρελθόν, πολιτικοί ηγέτες, επιχειρηματίες και άνθρωποι από όλο τον κόσμο προχωρούν προς το μέλλον», επισήμανε.