Τρίτη - 23 Ιανουαρίου 2018

Η ΚΙΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΚΙΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Είστε με την πλάτη στον τοίχο, αλλά η χώρα σας έχει ευκαιρίες πολλές να μπει γρήγορα στο δρόμο της Ανάπτυξης. Αρκεί να ενεργήσετε έξυπνα και γρήγορα. Η Κίνα θεωρεί την Ελλάδα κομβικό χώρο στην προσπάθειά της να κάνει επενδύσεις στην Ευρώπη, αλλα και στην Αφρική."

Αυτή είναι φράση του Κινέζου προέδρου προς τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Η Ελλάδα άρχισε αυτή την προσπάθεια απο τον Πειραιά πριν χρόνια με την COSCO, την οποία δεν υποδέχθηκαν και τόσο...έξυπνα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις.
Η Κίνα όμως τελικά κατάφερε και έστησε ένα σπουδαίο επενδυτικό προγεφύρωμα στην Ευρώπη με μάλλον την σύμφωνη γνώμη και άλλων μεγάλων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη.

Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία της ακόμα και φαίνεται ότι όσο η οικονομική κρίση συνεχίζει να ασκεί πίεση στις πολιτικές δυνάμεις κάποιες έξυπνες κινήσεις γίνονται.

Στον Πειραιά ο Δήμαρχος κ. Μώραλης έκανε το πρωτοποριακό βήμα και υπέγραψε και προσύμφωνο για να κάνει τον Πειραιά "έξυπνη πόλη" με επενδυτή την περίφημη Κινεζική Εταιρεία HUAWEI.

Η επένδυση έχει τον τίτλο smart city (έξυπνη πόλη) και φυσικά για μια πόλη με τα τεράστια προβλήματα, αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες του Πειραιά ισως να αποδειχθεί σωτήρια και πιλότος και για άλλες πόλεις και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Την επένδυση είχε καλωσορίσει ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς σε εκδήλωση στην Κηφισιά με την παρουσία του Κινέζου πρεσβευτή και εκπροσώπων άλλων ελληνικών Κομμάτων.
Ο πρωθυπουργός κ.Τσίπρας όπως είπε κατά την ομιλία του, στο 2ο Forum Κινέζικων – Ελληνικών Πόλεων, στο Πεκίνο «ο Δήμος Πειραιά έχει να διαδραματίσει πρωτεύοντα και ουσιαστικό ρόλο, στην ανάδειξη του λιμανιού ως ένα από τα μεγαλύτερα, ισχυρότερα, σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου». Η ομιλία του κ. Τσίπρα έγινε παρουσία του δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη που συμμετείχε στο forum.

«Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε μια πόλη, που φιλοξενεί το κεφάλι του Δράκου, όπως συνηθίζουμε να λέμε, δηλαδή το πιο ουσιαστικό και συμβολικό έργο της Ελληνοκινεζικής συνεργασίας της εποχής μας: Θα αναφερθώ στον Πειραιά και στο λιμάνι του. Πριν από λίγο με τον Πρόεδρο Σι, συμφωνήσαμε ότι το επόμενο διάστημα θα εργαστούμε από κοινού, ώστε ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο, το ισχυρότερο, το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου. Πιστεύω λοιπόν ότι έχει τεράστια σημασία να αναδείξουμε τον ρόλο της πόλης του Πειραιά» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε «τον ρόλο της πόλης του Πειραιά, ως βασικός κόμβος του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού κι ένας από τους πλέον κρίσιμους σταθμούς του παγκόσμιου εμπορίου. Και σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύω ότι ο Δήμος του Πειραιά έχει να διαδραματίσει πρωτεύοντα και ουσιαστικό ρόλο».

Από την πλευρά του ο κ. Μώραλης σημείωσε ότι «στο πλαίσιο του Forum παρουσίασα τον Πειραιά ως επενδυτικό τουριστικό και επιχειρηματικό προορισμό, αναφερόμενος στις δημόσιες επενδύσεις που λαμβάνουν ήδη χώρα, αλλά και στις ιδιωτικές επενδύσεις που εξελίσσονται στην πόλη. Παράλληλα είχα την ευκαιρία να συναντήσω εκπροσώπους επενδυτικών Oμιλων και να παρουσιάσω τις επενδυτικές ευκαιρίες όχι μόνο για τα δημοτικά ακίνητα, όπως ο Πύργος, αλλά και για τα δημοσία ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην πόλη του Πειραιά.»

Επιπρόσθετα, είπε ο κ. Μώραλης, «υπέγραψα προσύμφωνο συνεργασίας με τη Huawei, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα των υπηρεσιών για μια έξυπνη πόλη "smart city".»

Αναφερόμενος στην ομιλία του Πρωθυπουργού τόνισε ότι τον άκουσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση «να αναφέρεται στον ρόλο που καλείται να παίξει ο Δήμος του Πειραιά στην προσπάθεια που καταβάλουν οι δυο χώρες, προκειμένου να γίνει το λιμάνι του Πειραιά το ισχυρότερο και σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου και βασικός κόμβος του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού, αποτελώντας βασικό κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου. Ίδια δε αναφορά έκανε και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και νομίζω όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία και αυτής της δήλωσης. Γνωρίζαμε τις προθέσεις της Κίνας για τον Πειραιά και γνωρίζαμε και τις Ελληνικές προθέσεις. Χαιρόμαστε για την επαναβεβαίωση των προθέσεων και ως Δημοτική Αρχή, θα συμβάλουμε και εμείς τα μέγιστα στο πλαίσιο των δικών μας αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων, προκειμένου να αναπτυχθεί η πόλη του Πειραιά, με τελικό στόχο μια ομορφότερη πόλη και τη βελτίωση της ζωής των Πειραιωτών».

Πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι σύμφωνα με πληροφορίες το παράδειγμα του Πειραιά  πρόκειται να το ακολουθήσουν και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας