Σάββατο - 20 Ιανουαρίου 2018

Το μυστικό deal Σόιμπλε- Τόμσεν

Το μυστικό deal Σόιμπλε- Τόμσεν

Πώς, για πόσο και με ποια προϋπόθεση θα συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε μυστική συμφωνία έχουν καταλήξει ο ισχυρός άνδρας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,για την οποία είναι μάλιστα ενημερωμένες και η Άνγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου», η συμφωνία περιλαμβάνει την ένταξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με νέο μικρό δάνειο, ύψους 3 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπό τον όρο ότι θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και θα υπάρξουν οι αναγκαίες νομικές δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το 2018.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ΔΝΤ θα υπογράψει με την Ελλάδα ξεχωριστό μνημόνιο με ισχύ έως τον Αύγουστο του 2018, οπότε λήγει και το μνημόνιο με τους θεσμούς. Με τη λήξη των δύο παράλληλων μνημονίων κι εφόσον έχουν υλοποιηθεί όλες οι δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά, τα υπόλοιπα του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ, θα αποπληρωθούν από τα κεφάλαια του τρέχοντος μνημονίου που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν,

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει η εφημερίδα, οι συζητήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στο παρασκήνιο δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν τις γερμανικές εκλογές.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας