Τετάρτη - 17 Ιανουαρίου 2018

Σόιμπλε: Χωρίς το ΔΝΤ τα επόμενα προγράμματα βοήθειας στην Ευρωζώνη

Σόιμπλε: Χωρίς το ΔΝΤ τα επόμενα προγράμματα βοήθειας στην Ευρωζώνη

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι βραχυπρόθεσμα ο ESM θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο.

Yπέρ μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης πολλών ταχυτήτων και τη μετατροπή του ESM σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο στη θέση του ΔΝΤ τάχθηκε την Πέμπτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας ενόψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι βραχυπρόθεσμα ο ESM θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, ενώ παράλληλα, υποστήριξε ότι αν οι χώρες της Ευρωζώνης χρειαστούν νέα προγράμματα βοήθειας αυτά δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν το ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη θέση του για μια Ευρώπη «πολλαπλών ταχυτήτων» λέγοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή να πιέζουμε για περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίησης. Αντίθετα, τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit είναι «ευέλικτες ταχύτητες» και συμμαχίες όσων είναι διατεθειμένοι να τη στηρίξουν.

Δήλωσε επίσης ότι υπάρχει έλλειψη ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας στην Ευρώπη, κι όχι κεφαλαίων από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει ισχυρό το νόμισμά της και να συνεισφέρει περισσότερο στην ασφάλεια και την διατλαντική συνεργασία.

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Τα Ντοκουμέντα είναι μια δημοσιογραφική ιστοσελίδα ειδήσεων, ερευνών, αποκαλύψεων και απόψεων, με την επιμέλεια του Γιάννη Ντάσκα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Newsletter

Συμπλήρωσε το e-mail σου και θα λαμβάνεις κάθε Πέμπτη το εβδομαδιαίο newsletter του ntokoumenta.gr με όλα τα νέα της Ελλάδας