Ρεαλιστικές προσδοκίες για την επίτευξη συμβιβασμού ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ για το χρέος προκύπτουν από τις επαφές και που έγιναν την Παρασκευή στο περιθώριο της Συνόδου -υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών- του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας. Η χθεσινή μέρα «δείχνει» προς την κατεύθυνση μιας διατύπωσης που θα ξεκλειδώσει τη χρονίζουσα διαμάχη Βερολίνου-Ταμείου και θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο ανακοινωθέν του Eurogroup στις 22ας Μαΐου.
Παρά την απρόσμενη αισιοδοξία του κ. Σόιμπλε η κυρία Λαγκάρντ παραμένει συγκρατημένη. Σε κάθε περίπτωση η αίσθηση ότι «κάτι κινείται» για το χρέος ήταν διάχυτη στο Μπάρι και διευκολύνει το βαρύ έργο των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την ψήφιση του πακέτου των μέτρων από τη Βουλή. Σήμερα Σάββατο αναμένεται η κατάθεση στην εθνική αντιπροσωπεία του πολυνομοσχεδίου «σκούπα» με τις μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο και συνολικά μέτρα πάνω από 4 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αναμένει τη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Κίνα η οποία μετά το Μπάρι θα έχει «φρέσκα νέα» γύρω από τον εκκολαπτόμενο συμβιβασμό για το χρέος.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα βολιδοσκοπήσει Κινέζους επενδυτές (βλέπε την κρατική επενδυτική κοινότητα) για να προσελκύσει αγοραστές οι οποίοι θα μπορούσαν να μπουν με ιδιωτική τοποθέτηση στην επόμενη έκδοση ομολόγων -όσο μικρή κι αν είναι- το πιθανότερο τον Ιούλιο.
Ξαφνικά... καλά λόγια
«Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών στο περιθώριο της συνεδρίασης του G7 και επομένως αναμένω μία λύση» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προκαλώντας εντύπωση με την αισιοδοξία του.
Οι βασικοί «παίκτες» της ελληνικής υπόθεσης βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν το ζήτημα πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών. Εκτός από τον κ. Σόιμπλε και την κυρία Λαγκάρντ παρόντες ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Δεν υπάρχει αρκετή καθαρότητα ακόμη, ελπίζω όμως ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα συνεχίσουν την πρόοδο προς αυτήν την κατεύθυνση» τόνισε η κυρία Λαγκάρντ αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για κάτι καλό.
Πιο πολλά είπε αξιωματούχος του ΔΝΤ στο Reuters, ο οποίος τόνισε: «Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν θα πρέπει να εξειδικευτούν μέχρι το τελευταίο δεκαδικό ή να παραδοθούν πριν το τέλος του προγράμματος. Αλλά οι υποσχέσεις θα πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένες».
«Από τότε που η αποστολή των θεσμών έφυγε από την Αθήνα πριν από δύο εβδομάδες με την τεχνική συμφωνία και βάσει του κλίματος στις συνομιλίες μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για μια ικανοποιητική συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Μαΐου» σχολίασε ο Πιερ Μοσκοβισί.
Παρότι τα μέτρα στο χαρτί είναι σχεδόν έτοιμα από το επιτελείο του ESM, «αγκάθι» παραμένει η χρονική διάρκεια που η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Η αρχική άποψη του Βερολίνου ήταν 10 χρόνια (ως το 2028) και του ΔΝΤ 3 χρόνια (ως το 2021) και ο συμβιβασμός είναι πιθανό να βρεθεί στα 5, κάτι που σημαίνει λιτότητα δίχως χαλάρωση για την Ελλάδα ως το 2023.